Weinig huisartsen staken niet
Bijna alle huisartsen in Nederland voeren vanaf woensdag drie dagen actie tegen de plannen van minister Hoogervorst (Volksgezondheid). De meeste staken, slechts een enkele huisarts doet helemaal niet mee.
Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal actiecoördinatoren.
Afgelopen vrijdag leek het erop dat 68 procent van de ruim 8000 huisartsen zou meedoen, maar actiecoördinator G. van Loenen schat dat inmiddels 80 procent dezer dagen de deur van de praktijk sluit. Het ziet er naar uit dat de meeste spreekuren zijn afgeschaft. Alle actievoerende huisartsen hebben geregeld dat een collega nog wel uitrukt voor spoedzaken, terminale of chronische patiënten.
Daarnaast verwijzen de meeste huisartsen naar een callcenter of huisenartsenpost die telefonisch bereikbaar is. Indien er echt sprake is van directe nood, wordt de patiënt doorverwezen naar de spoedeisende hulp van het dichtsbijzijnde ziekenhuis of wordt aangeraden 112 te bellen.
Op regionaal niveau zijn afspraken gemaakt met ziekenhuizen en ambulancediensten. Ook apothekers houden rekening met de actie. Ze hebben aangekondigd coulant te zijn met mensen die zonder recept herhaalmedicatie nodig hebben.
De huisartsen zelf staken, maar blijven wel aan het werk. Zo gaan de artsen in de regio Den Haag op sociale visites bij bijvoorbeeld pasgeborenen of ouderen die ze al lang niet meer gezien hebben. „Dingen die we vroeger deden, maar waar we nu niet meer aan toekomen".
In Almelo, Enschede en Midden-Twente gaan de huisartsen zelf achter de telefoon zitten om patiënten te woord staan en gaan ze tijd besteden aan het verwerken van de administratie. „Dat is een hoop werk".
Zorgverzekeraars en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) waarschuwen dat een bezoek aan de spoedeisende hulp ziekenfondspatiënten geld kan kosten. De rekening van het ziekenhuis zal worden afgetrokken van de 255 euro die ziekenfondspatiënten volgend jaar maximaal kunnen terugkrijgen als ze geen zorgkosten maken. De huisartsenkosten worden daar niet vanaf getrokken. Huisartsen denken echter dat het niet zo’n vaart zal lopen en ook de ziekenhuizen verwachten geen grote toeloop van extra patiënten.