Binnenland

Verpauperd Pieterpad bij Haren

Gescheurd asfalt op een deel van het fietspad langs de A28 bij het Groningse Haren zorgt al lange tijd voor gevaarlijke situaties. Niet alleen voor fietsers, maar ook voor wandelaars.

24 May 2005 09:24Gewijzigd op 14 November 2020 02:34
HAREN – Het zwaargehavende fietspad langs de A28 bij het Groningse Haren levert voor fietsers en wandelaars gevaarlijke situaties op. Foto RD
HAREN – Het zwaargehavende fietspad langs de A28 bij het Groningse Haren levert voor fietsers en wandelaars gevaarlijke situaties op. Foto RD

Bij nadering van het tracé, onderdeel van het bij wandelaars geliefde Pieterpad, springt een geelgekleurd bord direct in het oog. ”Gevaarlijk wegdek, berijden op eigen risico”, staat erop.

Menig fietser zal zijn ogen goed de kost geven en wat afremmen. Dat is wel nodig ook, zo blijkt later. Brede scheuren in het asfalt geven het pad het aanzien van een maanlandschap. Aan de zijkanten is het asfalt op sommige plekken weggeslagen of tot losliggend gruis geworden.

„Dit is levensgevaarlijk”, zegt Wiebe Arts (37) uit Assen. Hij weet waarover hij praat. Drie tot vier keer per week trapt Arts op zijn Giant-sportfiets van Assen naar Groningen en terug. „Als ik hier met mijn fiets val, komt de gemeente er niet mee weg. Hier is nu dat waarschuwingsbordje geplaatst. Maar dat ding staat er al twee jaar, zonder dat het fietspad nu eens grondig is opgeknapt.”

Dat bevestigt ook het wandelende echtpaar Langewen uit Haren. De hond springt ongeduldig om de man en vrouw heen. „Dat bordje staat hier inderdaad al zo’n twee jaar”, zegt Langewen. „Het is gewoon te gek voor woorden. Bij iedere stap moet ik opletten waar ik m’n voet neerzet.” Grootste veroorzakers van de schade zijn volgens hem de zware machines die de bermen maaien. „Die gevaartes rijden de hele boel kapot.”

Een stel van middelbare leeftijd heeft de pas er goed in. Hun outfit -stevige wandelschoenen, een rugzak en een zonneklep op het hoofd- laat zien dat hun activiteit meer is dan zomaar een wandelingetje. „We lopen het Pieterpad en willen nog vanavond in Zuidlaren zijn”, zo laat mevrouw Schimmelpenninck weten. „Toen we zojuist dat gele bordje zagen, vroegen we ons al af of we er verstandig aan doen dit pad te vervolgen. Het ziet er op sommige plekken heel beroerd uit.”

De gemeente beloofde de lokale fietsersbond in maart dat ze in het voorjaar het fietspad onder handen zou nemen. Van enige activiteit is echter nog niets te merken, terwijl het voorjaar bijna om is.

Toch belooft S. Lok, hoofd van de afdeling gemeentewerken, dat het pad voor de zomervakantie op de schop gaat. Letterlijk, want de gemeente wil het asfalt op het slechte gedeelte vervangen door schelpen. „In Haren richten we recreatieve fiets- en wandelroutes in als schelpenpaadjes. Daarom willen we een dergelijke toplaag ook testen op het slechtste deel van het fietspad langs de A28. We zijn benieuwd hoe de schelpenlaag zich houdt op het onderliggende slappe veen.”

Het veen werkt volgens Lok de abominabele staat van het asfalt in de hand. „Daar komt bij dat sommige agrariërs met hun tractoren af en toe gebruikmaken van het fietspad om op de landerijen te komen. Bovendien rijden er soms machines die de bermen noodzakelijkerwijs moeten maaien.”

Slecht asfalt op het Pieterpad bij Haren behoort dus nog voor de zomer tot het verleden. Wiebe Arts grijpt nog even de gelegenheid aan om te laten zien hoe gevaarlijk het asfalt is. De smalle banden van zijn sportfiets verdwijnen helemaal in de scheuren. Dat komt hem duur te staan. Enkele meters verder duidt een hevig sissend geluid op een lekke band. Arts peutert met een verontwaardigd gezicht een scherp stukje asfalt uit de achterband. De plaksessie kan beginnen.

Dit is het eerste deel in een korte serie naar aanleiding van de recente opening van een meldpunt voor slechte of onveilige fietspaden op www.fietsersbond.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer