Molukkers bundelen geestelijke zorg
De Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Drenthe en de Molukse welzijnsorganisatie Muhabbat pakken gezamenlijk de toenemende psychische problemen in de Drentse Molukse gemeenschap aan.
Dat heeft woordvoerder Maaike Welfing van GGZ Drenthe maandag laten weten. In Drenthe wonen ruim 3000 Molukkers, vooral in Assen, Bovensmilde en Hoogeveen.
Molukse vrijwilligers worden binnenkort opgeleid om bij mensen thuis psychische hulp te kunnen bieden. Eind dit jaar moeten de hulpverleners met hun werk kunnen beginnen. Dat is volgens Welfing hard nodig, omdat de Molukkers de Nederlandse hulpverlening veelal mijden. Problemen zijn vrijwel alleen binnen hun eigen gemeenschap bespreekbaar. Tegelijkertijd worden hulpverleners van GGZ Drenthe bijgeschoold op het gebied van de Molukse cultuur en gewoonten.
De psychische problemen worden onder meer veroorzaakt door aanpassingsmoeilijkheden bij de eerste generatie. Deze groep rekende altijd op een terugkeer naar de Molukken. Ook het geweld sinds eind jaren negentig op de eilandengroep vergroot de problemen bij Molukkers in ons land.
De krachtenbundeling van Molukse en Nederlandse hulpverlening kan volgens GGZ Drenthe ook werken bij andere migrantengoepen.