Doden door aanslag in noorden Irak
Een bomaanslag bij de Noord-Iraakse stad Kirkuk heeft maandagmorgen ten minste vijf personen het leven gekost. Zeker achttien personen raakten volgens de politie gewond.
De aanslag was gericht op een lid van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK), de partij van president Talabani. De man, die in konvooi reed, raakte echter niet gewond toen de bomauto bij het stadje Tuz Khurmatu ontplofte.
Onbekende schutters hebben maandag een adviseur van de Iraakse premier Ibrahim al-Jaafari gedood. Wael Ruabie en zijn chauffeur werden in de hoofdstad Bagdad onder vuur genomen, aldus de politie en een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De medewerker van de behoudende sjiitische premier is het zoveelste slachtoffer van een serie moordaanslagen op overheidsfunctionarissen in Irak.
De Verenigde Staten zijn van zins om alle tienduizenden militairen in Irak geleidelijk terug te trekken in vier grote militaire bases in het Arabische land. De huidige meer dan honderd bases zullen dan worden verlaten, aldus The Washington Post.
De vier grote legerplaatsen zullen een semi-permanent karakter hebben met stenen gebouwen. De bases zijn voorzien in Talil in het zuiden, al-Asad in het westen, Balad in het midden van Irak en Irbil of Qayyarah in het noorden.
De snelheid van de gefaseerde terugtrekking hangt af van de mate waarin Iraakse veiligheidstroepen taken van de Amerikanen kunnen overnemen. De VS hebben momenteel 138.000 manschappen in Irak. Washington wil in 2006 militairen gaan terugtrekken naar de VS als de veiligheidssituatie dat toestaat.
Onderdeel van de plannen is ook dat de paleizen van ex-president Saddam Hussein die nu door de Amerikaanse strijdkrachten worden gebruikt, weer in Iraakse handen overgaan. Twee paleizen in Tikrit en een in Mosul zullen nog dit jaar formeel worden overgedragen aan de Iraakse regering.