Militaire precisie bij campagne Bouterse
Je kunt van de Surinaamse ex-dictator Desi Bouterse en zijn Nationale Democratische Partij (NDP) denken wat je wilt, maar van alle partijen die aan de algemene verkiezingen van woensdag deelnemen, heeft de partij de best geoliede campagnemachine. Hoe kan het ook anders, met ervaren ex-militairen op sleutelposities.
De afsluitende verkiezingsbijeenkomst van de NDP, afgelopen zaterdag in het partijcentrum OCER in Paramaribo, was op alle fronten een doorslaand succes. Zo’n 10.000 aanhangers waren op de manifestatie afgekomen om lijsttrekker Bouterse en andere partijcoryfeeën aan te horen. Een glad georganiseerde show, waar andere partijen alleen maar van kunnen dromen.
Het succes van de NDP-campagne is deels te danken aan Ramon Abrahams, de gedoodverfde opvolger van Bouterse als voorzitter van de partij na de verkiezingen. Want Bouterse, zo valt binnen de partij te horen, zal wat partijfuncties afstoten.
Abrahams is een trouwe maat uit de militaire tijd en behoorde met Bouterse tot de zestien militairen die in de nacht van 24 op 25 februari 1980 met een handjevol wapens de democratisch gekozen regering aan de kant schoven. De wapenbroeders hebben gemeen dat ze als belangrijke verdachten worden beschouwd met betrekking tot de decembermoorden van 1982, waarbij vijftien tegenstanders van het militaire regime zonder vorm van proces werden geëxecuteerd.
De militaire ervaring komt Abrahams goed van pas bij de organisatie van de verkiezingscampagne. Bij iedere partijbijeenkomst worden tientallen bussen ingezet om aanhangers van heinde en verre op te halen. In ieder dorp, zelfs tot diep in het ontoegankelijke regenwoud, zijn campagneleiders aangesteld die de NDP moeten promoten en de noden van de plaatselijke bevolking moeten doorgeven aan de partijleiding.
Abrahams heeft ook een fikse inbreng gehad bij het opstellen van het verkiezingsprogramma, dat door vriend en vijand als een van de weinige gedegen programma’s wordt bestempeld. Zelf is hij niet verkiesbaar voor een plaatsje in het parlement, maar verwacht wordt dat hij wel in is voor een ministerspost, mocht de NDP na woensdag in een regeringscoalitie belanden.
Bouterse zelf is ervan overtuigd dat de NDP als grote overwinnaar uit de bus komt. „Met de steun van God gaat het lukken”, zo zei hij zaterdag. Hij is volgens eigen zeggen van plan om religieuze leiders nauw te betrekken bij het uitzetten van het toekomstige beleid van zijn eventuele regering. „Wij gaan dit land opdragen aan God. Er zal niets gebeuren dat niet door de handen van onze religieuze leiders is gegaan. Ik hoop alleen niet dat ze ook gaan stelen, zoals zo veel politici doen, anders kunnen we het licht in Suriname wel uit doen.”
Bouterse zegt dat de zittende regering van president Ronald Venetiaan door en door corrupt is. Hij verwijst naar het fraudeschandaal bij het ministerie van Openbare Werken, dat twee weken geleden tot het vertrek van minister Dewanand Balesar leidde. Ook over andere bewindslieden doen verhalen de ronde ten aanzien van frauduleuze praktijken.
„Na de verkiezingen gaat de beerput open”, zo beloofde Bouterse zijn aanhang. „Er is nog nooit zo’n incompetente en corrupte regering geweest als in de afgelopen vijf jaar. Met toestemming van de regering wordt het land leeggeroofd door buitenlandse bedrijven, terwijl steeds meer Surinamers in armoede leven. De situatie van nu is te vergelijken met die in de koloniale tijd, toen het volk ook geen zeggenschap had over de eigen rijkdommen. Het voortbestaan van onze natie is in gevaar. Het is onze heilige plicht dit proces van afbraak te stoppen”, aldus Bouterse.