Dittrich maant Verdonk tot haast
D66–leider Dittrich wil dat minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) haast maakt met de afhandeling van de verzoeken van de 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers die nog onder de oude Vreemdelingenwet vallen. Tijdens een partijcongres in Nijkerk zaterdag riep hij Verdonk op om ervoor te zorgen dat binnen een jaar over alle zaken definitief uitspraak is gedaan.
Volgens de planning van Verdonk zouden pas in 2007 alle gevallen zijn afgehandeld. Dittrich vindt dat de minister ervoor moet zorgen dat de rechters in staat zijn snelle beslissingen te nemen.
Tot dusver is gebleken dat in ongeveer 40 procent van de gevallen een verblijfsvergunning wordt verleend aan asielzoekers die naar de rechter stappen. Dat is volgens Dittrich veel meer dan D66 had kunnen bereiken als de partij in het regeerakkoord afspraken had kunnen maken over een pardonregeling voor de betreffende groep.
Dittrich wist met zijn oproep aan Verdonk te voorkomen dat het D66–congres moties aannam waarin werd opgeroepen tot een eenmalig pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Het thema ligt zeer gevoelig binnen D66.
Applaus kreeg de D66–leider voor het pamflet dat hij afgelopen week presenteerde over de nieuwe koers van de partij. Dittrich wil onder meer een verhoging van de AOW–leeftijd naar 67 jaar om zo tot een „nieuwe solidariteit” tussen oud en jong te komen. De traditionele ’kroonjuwelen’ van D66 (bestuurlijke vernieuwing, gekozen burgemeester) nemen een wat minder prominente plaats in in het pamflet, dat komende maanden in de partij zal worden bediscussieerd.
Tijdens het congres werd duidelijk dat de bereidheid binnen D66 groeit om na te denken over het langer openhouden van kerncentrale Borssele. Formeel houdt de partij nog steeds vast aan de afspraak in het regeerakkoord dat Borssele in 2013 dicht moet. Maar een partijwerkgroep wees er zaterdag op dat die sluiting gepaard gaat met een forse schadevergoeding aan de eigenaar, producent EPZ. De werkgroep stelde voor akkoord te gaan met een latere sluitingsdatum, op voorwaarde dat het geld dat de centrale oplevert gebruikt wordt voor duurzame energie.
Tweede–Kamerlid Van der Ham wilde dit alternatief zaterdag nog niet overnemen. „Maar ik neem er ook geen afstand van”. Coalitiepartners CDA en VVD hebben eerder al laten blijken in te kunnen stemmen met het langer openhouden van Borssele.