Cuba zet opnieuw Europese politici uit
Cuba heeft vrijdag opnieuw twee Europese politici het land uitgezet die een bijeenkomst van dissidenten tegen dictator Fidel Castro wilden bijwonen. Dat berichtte de BBC. Het gaat om de Tsjechische senator Karel Schwarzenberg en het Duitse parlementslid Arnold Vaatz.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, noemde het optreden van de communistische machthebbers vrijdagmiddag „onacceptabel.” Zijn Tsjechische collega zei dat het Cubaanse optreden onderstreept dat het eiland een „totalitaire staat” is. Europees commissaris Louis Michel (Ontwikkelingssamenwerking) haalde ook fel uit. Hij vindt de uitzetting van de westerse politici „onaanvaardbaar”, zo liet zijn woordvoerder weten.
De politie hield de politici aan en bracht hen naar de luchthaven van de hoofdstad Havana. Donderdag weigerde Cuba twee Poolse leden van het Europees Parlement de toegang tot het land. Ook die behoorden tot een groep van enkele tientallen Europese politici die waren uitgenodigd voor een ontmoeting van tegenstanders van het communistische regime op het eiland. De bijeenkomst ging vrijdag overigens wel door.
De Europese Unie wil dat Cuba 61 dissidenten vrijlaat die de afgelopen jaren gevangen zijn gezet. Volgende maand beslist de EU over mogelijke sancties tegen het communistische eiland wegens schending van de mensenrechten.
De Cubaanse politie hield vrijdagnacht ook twee Poolse journalisten aan in hun hotel. Dat heeft een van hen per mobiele telefoon laten weten aan een Pools commercieel televisiestation. Warschau heeft de Cubaanse ambassadeur op het matje geroepen en de onmiddellijke vrijlating geëist van de twee verslaggevers. Ook vier andere Poolse staatsburgers zijn volgens Warschau opgepakt.
Gistermiddag werd nog een verslaggever van de Italiaanse krant Corriere della Sera opgepakt in Cuba. Hij zal ook het land moeten verlaten. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken ontbood direct de Cubaanse ambassadeur in Rome om daartegen te protesteren.
De betrekkingen tussen de Europese Unie en Cuba staan op scherp sinds de Cubaanse arrestatie in maart 2003 van 75 dissidenten en de executie kort daarna van drie kapers van een veerboot die Cuba wilden ontvluchten.