Crisis Antilliaans kabinet voorbij
De regering van de Nederlandse Antillen gaat zonder vice-premier Cova en staatssecretaris Poulo verder. Het Antilliaanse parlement stuurde de PLKP-bewindslieden donderdag weg. De resterende coalitiepartijen hebben nu een krappe meerderheid.
Premier Ys wilde woensdag het ontslag indienen van het voltallige kabinet, maar dat ging niet, omdat Cova en Poulo weigerden te tekenen. Directe aanleiding voor het geplande aftreden waren uitspraken van de vice-premier een week geleden. Cova sprak in Venezuela over Nederland als een kolonisator die de Antillianen een minderwaardigheidscomplex heeft gegeven. Dat kolonialisme moest volgens hem worden ’uitgeroeid’. Na nog een aantal incidenten met Cova in de hoofdrol zag Ys geen plek meer voor hen beiden in het kabinet.
Een meerderheid in het parlement maakte donderdag gebruik van de vergadering over de begroting van het jaar 2005 om een einde te maken aan de kabinetscrisis. Twaalf leden van coalitiepartijen dienden een motie van wantrouwen in tegen het duo. De motie werd met twaalf stemmen voor en tien tegen, aangenomen. De portefeuilles van Cova (Economische Zaken) en Poulo (Arbeidszaken) kunnen in de coalitie worden verdeeld.
Partijgenoot Leonard Coffie van premier Ys zorgde nog wel voor opschudding door de motie niet te steunen. Het is niet voor het eerst dat het Statenlid de lijn van het kabinet niet volgt. Er wordt daarom volop gespeculeerd over een overstap van Coffie naar een andere partij. Als dat gebeurt, kan het overgebleven kabinet niet op een meerderheid van dertien maar van slechts twaalf van de 22 zetels steunen.
Minister Pechtold (Koninkrijksrelaties) is blij dat de rust in het Antilliaanse kabinet is teruggekeerd. De Nederlandse regering beschouwde de crisis als een interne Antilliaanse politieke aangelegenheid, liet hij donderdagavond weten. De minister hoopt snel weer vruchtbaar te kunnen overleggen met het kabinet om de „immense problemen” van armoede en criminaliteit op te lossen.