”De Werelt” is niet ”blij” meer
Congrescentrum “De Blije Werelt” heeft zijn naam veranderd in “CongresHotel De Werelt”. Het pand in de Lunterse bossen is bekend vanwege de vakantieweken voor gehandicapten die er elke zomer worden gehouden. Ook de triosynode van de Samen op Weg-kerken vergadert er enkele malen per jaar. In het pand is 6 miljoen geïnvesteerd.
Door Werelt met een “t” te blijven spellen, wil de organisatie duidelijk maken dat ze de band met de traditie wil behouden, aldus communicatiemedewerker A. M. Boelhouwer. Omdat het woord CongresHotel de lading beter dekt, is er volgens hem toch gekozen voor een nieuwe naam. „We doen hier meer dan mensen die vergaderen ontvangen. Er is ook de mogelijkheid te overnachten. We hebben hier 118 nette, moderne hotelkamers."
Het “Blije” is volgens Boelhouwer uit de naam gehaald omdat het congrescentrum merkte dat dat wel „erg vrolijk" overkwam. Van de klanten die wel eens gebruik hebben gemaakt van “De Blije Werelt”, komt 90 procent ook weer terug, zegt hij. Maar de naam werkte als een belemmering bij het aanspreken van doelgroepen buiten de klantenkring.
Het congreshotel is voor 6 miljoen gerenoveerd. Er zijn nieuwe zaalfaciliteiten gerealiseerd. In een ervan is een goede geluidsinstallatie aangebracht, waardoor er 150 tot 200 mensen kunnen vergaderen. Verder is onder andere het restaurant een stuk uitgebreid. Daar kunnen nu 450 gasten tegelijk eten. Bovendien kreeg het een warmere aankleding, met veel kersenhout.
Prijzen
Met ingang van 2002 rekent “De Werelt” andere prijzen. Dat houdt, aldus de communicatiemedewerker, niet direct verband met de verbouwing, maar met de salariskosten, die 4 tot 4,5 procent zijn gestegen. Dat zou je op kunnen vangen door je winst iets aan te passen, legt Boelhouwer uit, maar gezien de aanpassingen die zijn verricht, kan het congreshotel dat zeker wel van de klanten vragen. Volgens hem blijft “De Werelt” vergeleken met de concurrentie „ontzettend goedkoop." „We willen de bestaande doelgroep niet wegjagen. Zeker met het nieuwe product is er een goede prijs-kwaliteitverhouding."
De winst die het congreshotel maakt, komt overigens volledig ten goede van de vakantieweken. „Dat de vakantieweken voor mensen met een handicap of zwakke gezondheid kunnen worden gehouden, is ons hoofddoel. Hiervoor worden we geholpen door kerken en vrijwilligers. Maar dat is niet voldoende. Hoe meer winst we maken met congressen, hoe beter we de vakantieweken kunnen organiseren. Dat blijft ook in de nieuwe opzet het geval."
Desgevraagd deelt Boelhouwer mee dat er geen vaste klanten hebben afgehaakt nu het congrescentrum een nieuwe fase ingaat.
Ook voor de SoW-kerken verandert er niets, deelt een medewerker van de afdeling communicatie desgevraagd mee. „We zijn op de hoogte gesteld van de nieuwe naam en de verbouwing. In de relatie verandert er niets." De tarieven zijn inderdaad aangepast, geeft hij aan, maar niet meer dan anders per 1 januari. De synode blijft gewoon in Lunteren vergaderen.