Uitbraak ebola in Congo–Brazzaville
In het Afrikaanse Congo–Brazzaville is een uitbraak van het dodelijke ebolavirus vastgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties bevestigde woensdag dat sinds eind april al negen mensen aan de ebolakoorts zijn gestorven.
Getroffen is vooral de grensregio met Gabon. Ruim tachtig mensen staan onder observatie. Deskundigen vermoeden dat het ebolavirus weer is opgedoken door de consumptie van apenvlees.
In 1995 bezweken in de aan Congo–Brazzaville grenzende Democratische Republiek Congo ruim 250 inwoners aan de ziekte. In Congo–Brazzaville eiste een uitbraak twee jaar geleden 150 slachtoffers. Gabon had vier en drie jaar geleden met ebola te kampen.
In het onder de beide Congo’s liggende Angola steeg het aantal slachtoffers van het op ebola lijkende marburgvirus tot ruim driehonderd. Het gaat inmiddels om de ergste uitbraak van marburg wereldwijd. De vorige marburgcrisis, tussen 1998 en 2000 in de Democratische Republiek Congo, eiste 123 slachtoffers.
Zowel ebola als marburg worden door lichaamsvocht van besmette personen verspreid. De ebolakoorts begint met hoofdpijn en leidt tot inwendige bloedingen. Het marburgvirus kan een gezond persoon binnen een week doden, eveneens als gevolg van inwendige bloedingen.