Binnenland

Den Haag wil uitschrijven gezinsleden bemoeilijken

Familieleden mogen elkaar straks niet meer zomaar uit de basisadministratie van de gemeente (GBA) laten verwijderen. De betrokkenen moeten eerst in persoon daarvoor toestemming hebben gegeven. Als kinderen uitgeschreven worden, is toestemming nodig van beide ouders.

ANP
18 May 2005 14:56Gewijzigd op 14 November 2020 02:33

Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) gaat op aandringen van de Tweede Kamer de wettelijke regels voor gemeenten op dit punt met spoed veranderen. Dat heeft hij toegezegd nadat de SP deze wens met steun van de hele Tweede Kamer woensdag had neergelegd bij minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie).

Nu kunnen mannen als gezinshoofd hun familieleden uitschrijven als ze hen willen achterlaten in vooral Marokko en Turkije. Dat gebeurt vaak omdat zij hen lastig vinden. De mannen nemen vervolgens vaak een nieuwe vrouw uit hun herkomstland. De Kamer wil deze praktijken tegengaan.

Hoeveel personen jaarlijks gedumpt worden, is niet bekend, omdat dat niet wordt geregistreerd. Vaak kunnen de gedupeerden niets beginnen, omdat hun het paspoort is afgenomen of omdat de autoriteiten hen niet serieus nemen. De Kamer wil het liefst dat het kabinet direct een brandbrief naar gemeenten stuurt om nu al attent te zijn op uitschrijvingen. De Kamer heeft haast, omdat zij vreest dat deze zomervakantie opnieuw vele vrouwen worden achtergelaten.

Verdonk zei verder nog na te denken over de periode waarna iemand een onafhankelijke verblijfsvergunning kan krijgen. Nu is dat drie jaar maar het kabinet wil toe naar vijf jaar en de VVD, de partij van Verdonk, pleit zelfs voor tien jaar. Verdonk wil mogelijk de mate van inburgering bepalend laten zijn voor een zelfstandige verblijfstitel, maakte zij woensdag duidelijk.

Alle fracties verweten Verdonk dat zij te weinig heeft ondernomen, sinds het probleem vorig najaar aan de oppervlakte kwam. Ook waren ze verbaasd dat er nog geen kabinetsstandpunt is over het rapport van de Adviescommissie Vreemdelingenzaken (ACVZ). Verdonk neemt wel een paar aanbevelingen over.

Zo wil zij betere voorlichting en registratie. Bovendien moet een echtscheiding in Nederland worden uitgesproken. In Marokko is het familierecht nadeliger voor vrouwen. Ook komt er een campagne om vrouwen erop te wijzen dat ze hun eigen paspoort moeten beheren en eventueel kopieën moeten maken. Volgens de minister hoeft het strafrecht niet aangepast te worden, omdat er al enkele bepalingen bestaan die het achterlaten of afpakken van documenten strafbaar stelt. Alleen is de handhaving hiervan moeilijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer