Rotterdam tevreden met alternatief Onderwijsraad
De gemeente Rotterdam noemt het advies dat de Onderwijsraad woensdag heeft uitgebracht een „stevige onderbouwing van de Rotterdamse aanpak". De raad oordeelt in dat advies dat spreiding van scholieren aan de hand van een achterstand in taal of in leermogelijkheden mag.
Rotterdam wil het liefst aparte wachtlijsten voor allochtone en autochtone basisschoolleerlingen. Maar de raad kan juridisch niet instemmen met deze dubbele lijsten op basis van afkomst en etniciteit. Wethouder Geluk van Onderwijs en Integratie vindt dat jammer. „Ik ben wel tevreden over het alternatief dat de raad noemt: een wachtlijst op basis van taalachterstanden", aldus de wethouder.
Geluk wil het ’verzwarten’ van scholen tegengaan. Hij liet al eens weten dat naar zijn idee gemengde scholen beter functioneren dan zwarte scholen. Niet alleen met gescheiden wachtlijsten wilde hij de ’verzwarting’ tegengaan, maar ook door onder meer het bevorderen van vriendschapsbanden tussen witte en zwarte scholen en het monitoren van ’verkleuring’ van onderwijsinstellingen.
De Rotterdamse basisschool De Pijler begon in 2002 als eerste met het aantal zwarte en witte leerlingen in evenwicht te brengen. De school moest door ruimtegebrek een wachtlijst instellen, maar besloot tot een dubbele lijst om de mix van allochtone en autochtone kinderen te behouden.