Fortuyn wordt door Lega Nord niet vergeten
In 2002 werd Pim Fortuyn begraven in het Noord-Italiaanse dorp San Giorgio, waar hij een woning had. Het dorp is drie jaar later tegen de verwachting in niet uitgegroeid tot bedevaartsplaats. Wel wordt van Fortuyns gedachtegoed door de Italiaanse islamofobische politieke partij Lega Nord dankbaar gebruikgemaakt.
De keukenkastjes in het rood, wit en blauw van de Nederlandse vlag. Een zwarte hoed aan de kapstok, vier paar uitgelopen schoenen. Opmerkelijkste details van het interieur van het huis waar de drie jaar geleden vermoorde Fortuyn heeft gewoond. De woning in het Noord-Italiaanse dorp San Giorgio (gemeente Provesano) is recentelijk voor 2 ton verkocht aan een Nederlander.
De nieuwe eigenaar is een 30-jarige man uit Zetten, vertelt Bruno Ambrosio, een vriend van Fortuyn die de Rotterdammer destijds warm maakte voor de sprong naar Italië.
Ruim een halfjaar voordat Fortuyn werd vermoord, schafte hij het huis aan op het dorpsplein Piazza Risorta (Plein van de Verrezene). Ambrosio, die onder meer huizen opknapt, zorgde ervoor dat Fortuyn in een gespreid bedje terechtkwam.
De nieuwe eigenaar is nog niet vaak in het huis geweest. Kennelijk is hij een geestverwant van Fortuyn. Als hij komt, rolt hij uit respect een campingmatje uit in de hoek van de woonkamer in plaats van het bed op zolder te gebruiken. Ook de rest van het huis is vrijwel onaangetast. Het lijkt alsof de Rotterdamse politicus elk moment van de trap af naar beneden kan komen.
Maar we moeten het doen met een bronzen beeld van zijn hoofd buiten naast de voordeur. Het beeld -een kleine kopie van het kunstwerk dat in Rotterdam staat- rust op een sokkel naast de ingang. Aan het hek om de kleine voortuin hangt een kaartje met een wapen dat lijkt op de Vlaamse leeuw, op de achterkant staat een wens in het Nederlands geschreven.
„Er komen hier dagelijks belangstellenden. Eén, twee, drie auto’s per dag”, zegt Ambrosio, die een groot deel van zijn leven in Nederland heeft gewoond en feitelijk is geremigreerd naar zijn geboortedorp.
Ambrosio, die op het huis past, zegt dat hij eigenlijk nooit bezoekers binnenlaat. „Je bent met een journalist van Corriere della Sera de enige.” Hij wijst naar een vervallen huis aan de overkant van het plein. „Dat hebben we aangeschaft en het wordt komend jaar opgeknapt.”
Het wordt de zetel van de Italiaanse afdeling van de Fortuyn Stichting, waarvan Ambrosio -wie anders?- voorzitter is. Het geld ervoor komt niet uit Nederland - „Je denkt toch niet dat de gierige Nederlanders hebben bijgedragen?” Het bedrag van ongeveer 3 ton is beschikbaar gesteld door de provincie Pordenone.
Pordenone is een belangrijke basis van Lega Nord, een politieke partij die de federalisering van Italië voorstaat en weinig opheeft met buitenlanders, zeker als het moslims zijn.
Hier werd begin van deze maand de Italiaanse vertaling van Fortuyns boek ”Tegen de islamisering van onze cultuur” gepresenteerd. De uitgave is verzorgd door de stichting Carlo Cattaneo, die tegen de ideeën van Lega Nord aanleunt. „Geen uitgever heeft het aangedurfd het boek uit te geven”, zegt Davide Scaglia, voorzitter van Carlo Cattaneo. „Daarom hebben wij het maar gedaan.”
Het boek, met een oplage van 3000 exemplaren, vindt volgens hem gretig aftrek. „Ik kreeg vanmiddag het verzoek om tien exemplaren naar Bossi te sturen.” (Umberto Bossi is de partijleider van Lega Nord.) Over de inhoud van het boek is Scaglia uiteraard te spreken, maar hij heeft ook kritiek. „De passage waarin Fortuyn schrijft dat de overheid immigranten moet dwingen naar andere delen van het land te verhuizen, druist in tegen onze libertijnse overtuiging”, meent hij.
Het boek doet het goed in kringen van Lega Nord. Scaglia zegt dat zijn mailbox op internet volloopt met aanvragen voor het boek, zeker sinds dinsdagavond een lokale Lega-man (parlementslid Ballaman) op televisie promotie maakte voor de uitgave. In de uitzending was ook een deel van de korte film ”Submission”, een productie van cineast Theo van Gogh en VVD-kamerlid Hirsi Ali, te zien. Ook Van Goghs conflictueuze verhouding met de islam heeft Lega Nord omarmd.
Scaglia brengt zijn bezoek naar de begraafplaats van San Giorgio, de laatste rustplaats van Fortuyn. Op het kleine kerkhof is de witte marmeren tombe van de Nederlander overduidelijk aanwezig.
Een vaas met een bos rode en gele rozen staat ervoor. Ook liggen er wat kaarten. De meeste zijn er blijkens de data op 6 mei neergelegd. „Lieve Pim, uit het oog, niet uit het hart. Ik mis je, Nederland mist je! Ingrid” vermeldt een kaart.
Toch lijkt het er niet op dat er dagelijks Nederlanders op bezoek komen. Op de tombe staat een Mariabeeld. De laatste jaren van zijn leven liet Fortuyn zich meer voorstaan op zijn rooms-katholieke achtergrond. Dat is ook te zien in de woning aan Piazza Risorta. Naast de voordeur hangt een icoon. Ook die verzamelt al drie jaar stof.