Newsweek herroept verhaal over koran
Het Amerikaanse weekblad Newsweek heeft een verhaal over de koran herroepen nadat dit in de moslimwereld grote opwinding veroorzaakte. Twee weken geleden meldde het blad dat ondervragers op de Amerikaanse militaire basis Guantanamo Bay in Cuba een exemplaar van de koran door het toilet hadden gespoeld om enkele moslimgevangenen van streek te maken.
Het bericht leidde eerst in Pakistan en vervolgens in Afghanistan tot hevige protesten. Daarbij kwamen in Afghanistan ten minste zeventien mensen om het leven. Ook elders in de moslimwereld kwam het tot demonstraties. Het Witte Huis in Washington kritiseerde Newsweek voor het publiceren van een verhaal „dat het aanzien van de VS in de hele wereld schaadt.” Newsweek wees erop dat men het verhaal vooraf aan het ministerie van Defensie had voorgelegd. Dat had geen commentaar op de gewraakte passage.
Naarmate de anti-Amerikaanse demonstraties in de moslimwereld toenamen, nam ook de politieke druk op Newsweek om het verhaal te herroepen toe. Maandag zei Newsweek-hoofdredacteur Mark Whitaker dat het blad zijn verhaal had gebaseerd op één bron, „die nu niet meer achter het verhaal staat.” Dat was voor Newsweek aanleiding om het verhaal te herroepen. Witte-Huiswoordvoerder Scott McClellan, die Newsweek de afgelopen dagen scherp had gekritiseerd, sprak maandag van „een goede eerste stap.” Wat hij verder van Newsweek verwacht, werd niet duidelijk.
Politieke waarnemers wijzen er overigens op dat het Newsweek-verhaal overeenkwam met eerdere berichten over misbruik van de koran om moslimgevangenen psychologisch te intimideren, niet alleen in Cuba maar ook in Irak en Afghanistan. Drie Britse Guantanamo-gevangenen die vorig jaar werden vrijgelaten vertelden dat Amerikaanse militaire ondervragers „de koran door de ondervragingsruimte schopten, in het toilet gooiden” en in het algemeen „geen enkele eerbied voor onze heilige koran toonden.”
„Problemen rond de koran vormen een constante bron van irritatie op Guantamo Bay. Dat leidde eenmaal zelfs tot een massale hongerstaking van de gevangenen”, aldus Erik Saar, die als vertaler heeft gewerkt binnen de Amerikaanse basis in Cuba en die over zijn ervaringen daar een boek heeft geschreven.
„Veel moslims beschouwen Amerika’s militaire operaties in Afghanistan en Irak als een oorlog tegen de islam. Het Newsweek-verhaal was daarvan weer eens een bevestiging. Het is erg naïef om te denken dat die politieke schade hersteld kan worden door het Newsweek-verhaal te herroepen, al of niet onder politieke druk, dat staat nog te bezien”, aldus politiek analist Ashley Tellis van het instituut Carnegie Endowment for International Peace in Washington.