Buitenland

G-4 presenteren plannen voor nieuwe V-raad

Duitsland, Brazilië, India en Japan, die een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad ambiëren, hebben maandag na lange voorbereidende besprekingen een proefballonnetje opgelaten. De G-4, zoals zij inmiddels in de wandeling worden aangeduid, verspreidden in New York een ontwerpresolutie onder bevriende landen.

AFP
17 May 2005 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 02:33

Op die manier moet worden gepeild of het voorstel kan rekenen op de nodige tweederde meerderheid in de Algemene Vergadering van de 191 lidstaten, die de hervorming uiteindelijk moet goedkeuren.

De hervorming voorziet in uitbreiding van de Veiligheidsraad van 15 leden nu naar 25 in de toekomst. Het aantal permanente leden moet worden uitgebreid van vijf nu naar elf in de toekomst, aldus de G-4.

Bij de oprichting van de VN aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kregen de Verenigde Staten, de toenmalige Sovjet-Unie, Frankrijk, China en het Verenigd Koninkrijk een permanente zetel in de raad. Volgens de G-4 moeten er een Latijns-Amerikaanse, twee Afrikaanse, twee Aziatische en een West-Europese permanente zetel bij komen. Namen van landen worden niet genoemd in de tekst.

De zes nieuwe permanente leden moeten hetzelfde vetorecht krijgen als de huidige vijf, vinden de G-4, omdat „alle permanente leden dezelfde verantwoordelijkheden en dezelfde rechten” zouden moeten hebben. Maar de G-4 stellen tevens dat „het vraagstuk van het veto niet de oorzaak mag zijn van een blokkade van de hervorming van de raad.” The New York Times had zondag gemeld dat de VS de G-4 hadden gewaarschuwd dat Washington het voorstel van de G-4 niet zal steunen als deze hun claim op het vetorecht niet opgeven.

De Veiligheidsraad heeft de verantwoordelijkheid voor vrede en veiligheid in de wereld. Naast de vijf permanente leden zijn er momenteel tien leden die voor een periode van twee jaar worden gekozen.

Tegenstanders van het G-4-voorstel zijn landen zoals Italië, Mexico, Canada en Zuid-Korea, die lobbyen voor nieuwe ’semi-permanente’ zetels. Als het G-4-voorstel wordt aangenomen, wordt Italië het belangrijkste West- Europese land zonder permanente zetel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer