Onderzoek naar drama ziekenhuis duurt lang
Het openbaar ministerie heeft nog enkele maanden nodig om het strafrechtelijk onderzoek in de zaak van de verpleegkundige van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag af te ronden. Dat heeft een woordvoerder van het OM gisteren gemaakt.
De 40-jarige verpleegkundige, een inwoonster van Den Haag, werd begin september op non-actief gesteld omdat ze volgens haar werkgever betrokken zou zijn geweest bij het onverwacht overlijden van vijf kinderen in dat ziekenhuis. De vrouw zou ook nog betrokken zijn geweest bij de onverwachte dood van vijf hoogbejaarden.
Het onderzoek neemt nog maanden in beslag vanwege het complexe karakter ervan. Een groot aantal medische dossiers moeten worden vertaald naar documenten waarmee justitie en de advocaat van de verpleegkundige uit de voeten kunnen. Op het moment houden zich ongeveer twintig rechercheurs bezig met de zaak. Een onbekend aantal getuigen, onder wie voormalige collega’s van de verpleegkundige, zijn inmiddels gehoord. Het OM meldt dat de vrouw wordt gezien als verdachte.
A. Visser, de advocaat van de verpleegkundige, heeft begrip voor de duur van het onderzoek. „Men wil geen scheve schaats rijden. De nabestaanden en mijn cliënt hebben recht op een gedegen onderzoek." Volgens Visser beschouwt het OM zijn cliënt overigens nog niet als verdachte. „Als dat zo zou zijn, was ik daarvan op de hoogte gesteld en had ik al inzage gehad in dossiers. Daarvan is nog geen sprake."
Ontbonden
De kantonrechter in Den Haag bepaalde donderdag dat de arbeidsovereenkomst van het ziekenhuis met de verpleegkundige per 31 december wordt ontbonden. Als het OM de vrouw niet voor de rechter brengt, moet het ziekenhuis de verpleegkundige een schadevergoeding van 100.000 gulden bruto betalen. Dit bedrag moet ook worden overgemaakt als ze wordt vrijgesproken in een strafproces.