Zalm hekelt EU-visie Rouvoet en Wilders
Vice-premier Zalm heeft vrijdag uitgehaald naar ChristenUnie-leider Rouvoet en het onafhankelijke kamerlid Wilders. De bewindsman vindt het onterecht dat beide politici de Europese grondwet afwijzen.
Volgens Zalm hebben beide kamerleden nog geen enkel goed inhoudelijk argument genoemd waarom verwerping van het Europees verdrag over de grondwet goed is voor Nederland.
Vice-premier Zalm zei vrijdag na afloop van het kabinetsberaad dat hij zich niet voelt aangesproken door verwijten van Rouvoet en Wilders dat het kabinet angst probeert te zaaien bij de bevolking. De kamerleden doelen dan onder anderen op minister Donner van Justitie, die afwijzing van de Europese grondwet in verband bracht met oorlog. Minister Brinkhorst van Economische Zaken waarschuwde dat het licht wel eens kon uitgaan als er niet meer Europese samenwerking komt.
Zalm noemde het opmerkelijk dat het zaaien van angst het belangrijkste argument is van de tegenstanders. „Rouvoet en Wilders moeten zelf hun punten opsommen en niet zeuren over wat het kabinet doet.”
Zalm noemde vrijdag twee argumenten waarom hij en het kabinet voorstander zijn van het nieuwe Europese verdrag. In de eerste plaats maakt het gezamenlijke bestrijding van criminaliteit en terrorisme beter mogelijk. Verder krijgt Europa door het verdrag nieuwe begrotingsregels, waardoor begrotingsoverschrijdingen in het geval er nog geen nieuwe begroting is, zijn uitgesloten.
In de wandelgangen wordt de aanval van Zalm in verband gebracht met opiniepeilingen waaruit blijkt dat het aantal tegenstemmers toeneemt. Uit een onderzoek van het kabinet blijkt dat mensen eerder voor de EU-grondwet stemmen als ze meer van de inhoud weten, zo maakte de vice-premier vrijdag bekend.
Het kabinet gaat in de resterende weken tot het referendum alles op alles zetten om burgers nog beter te informeren over de inhoud van het verdrag. Volgende week zal bij alle huishoudens een kleurige folder worden bezorgd waarin staat waarom burgers tijdens het referendum op 1 juni zouden moeten voorstemmen.