Buitenland

Senaat beslist over benoeming Bolton

De senaatscommissie die zich de afgelopen weken heeft gebogen over de nominatie van John Bolton als Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft geen overeenstemming weten te bereiken over een stemadvies over zijn benoeming. Ze heeft daarom de nominatie van Bolton donderdag zonder aanbeveling doorgestuurd naar de voltallige Senaat.

Van onze correspondent
13 May 2005 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 02:32

Politiek is de zeldzame stap een blamage, zowel voor Bolton zelf als voor president Bush, maar het lijkt erg onwaarschijnlijk dat Boltons benoeming alsnog wordt getorpedeerd. Bolton is momenteel als plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken belast met ontwapeningsvraagstukken. Zijn critici verwijten hem vergaand ondiplomatiek gedrag waardoor soms internationale onderhandelingen worden bemoeilijkt. Hij heeft in het verleden problemen gehad met inlichtingendeskundigen die zijn harde oordelen over onder andere Cuba en Syrië niet konden delen. Bolton heeft geprobeerd verschillende van deze mensen te laten overplaatsen.

Verder heeft Bolton zich in het verleden erg laatdunkend uitgelaten over de VN. „Zo iemand naar de VN sturen is een slecht signaal tegenover de rest van de wereld”, meent politiek analist Doug Bandow van het Cato Research Instituut in Washington. De Democraten in de senaatscommissie verzetten zich en bloc tegen de benoeming van Bolton. Sommige Republikeinen hadden reserves, maar tot donderdag leek de meerderheid bereid om Boltons benoeming aan de voltallige Senaat aan te bevelen.

Republikeins senator George Voinovich liet donderdag echter weten niet voor Bolton te kunnen stemmen. „Volgens mij is John Bolton het schoolvoorbeeld van wat iemand in diplomatieke dienst nu juist niet moet zijn”, aldus Voinovich. Commissievoorzitter Richard Lugar werkte daarop een compromis uit. De commissie zou de benoeming van Bolton doorsturen naar de Senaat, maar zonder positieve aanbeveling. Aldus geschiedde.

Het lijkt erop dat de Republikeinen die in de Senaat over 55 zetels beschikken -tegenover 45 voor de Democraten- de benoeming van Bolton zullen goedkeuren, als er tenminste niet te veel gematigde Republikeinen afhaken. Als de stemmen staken, is Bolton nog verzekerd van zijn benoeming want dan brengt vice-president Dick Cheney de beslissende stem uit. Aangezien Cheney zich in de afgelopen weken in krachtige bewoordingen ten gunste van Bolton heeft uitgelaten, komt diens benoeming dan alsnog rond. „Bolton zal wel benoemd worden, maar ik betwijfel of het politiek verstandig is om zo’n omstreden persoonlijkheid naar de VN te sturen”, aldus Bandow.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer