Binnenland

Korthals voor harde aanpak fraude met identiteit

Minister Korthals van Justitie vindt dat harder moet worden opgetreden tegen identiteitsfraude. Dat staat in een notitie die de minister dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

ANP
8 May 2002 08:33Gewijzigd op 13 November 2020 23:33

De hardere aanpak van identiteitsfraude is volgens Korthals nodig omdat het openbaar ministerie verwacht dat het aantal vervalste documenten de komende jaren flink zal toenemen. Zo schat het OM dat er dit jaar 4500 aangiften van vervalsing zullen binnenkomen, 5000 in 2003 en 8000 in 2004. Ook vertoont het aantal gestolen of vermiste reisdocumenten de afgelopen jaren een stijgende lijn.

Om fraude met identiteitsbewijzen terug te dringen, is volgens Korthals een groot scala aan maatregelen nodig. Zo wil hij dat baliepersoneel van bijvoorbeeld de immigratiedienst beter echte documenten van valse leert onderscheiden. Ook moet er een bestand voor persoonsgegevens komen waar baliepersoneel direct toegang tot heeft.

Bovendien pleit Korthals voor biometrische gegevens op identiteitsbewijzen. Dat zijn fysieke kenmerken van de eigenaar van bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs. Het wordt dan moeilijker de identiteitsgegevens van een ander te gebruiken.

Veel van de daders van identiteitsfraude zijn vreemdelingen die illegaal in Nederland verblijven. Korthals wil dat zij vaker en sneller in voorlopige hechtenis worden geplaatst, om te voorkomen dat ze ervandoor gaan. Tegen Nederlanders die deze fraude plegen, moet het OM ook vaker gevangenisstraffen eisen.

Ook pleit de minister voor harder optreden tegen personen die knoeien met voedsel en het milieu. De burger moet erop kunnen vertrouwen dat hij geen schadelijke stoffen eet, aldus Korthals. Het ministerie van Landbouw, Natuur, en Visserij wil meer controleren op groeihormonen, bestrijdingsmiddelen en diervoer. Bij deze extra controle komt ook bioterrorisme aan bod, aldus Korthals.

Verder blijkt uit de notitie dat het OM vorig jaar in totaal 84 zaken als bijvoorbeeld creditcard- en bankfraude heeft behandeld. Omdat justitie criminelen verhinderde fraude te plegen of geld heeft teruggevorderd, werd de publieke sector een verlies van ongeveer 58,9 miljoen euro bespaard. De Belastingdienst heeft vorig jaar, door fiscale fraude harder aan te pakken, ongeveer 52 miljoen euro extra belastinginkomsten verdiend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer