Binnenland

Proefproces om smerigste straat

Milieudefensie stapt naar de rechter om de Veerkades in Den Haag van het predikaat ”smerigste straat van Nederland” af te helpen.

ANP
12 May 2005 10:06Gewijzigd op 14 November 2020 02:32

De organisatie vindt de maatregelen die de gemeente dinsdag heeft voorgesteld om de luchtkwaliteit op de Amsterdamse Veerkade en de Stille Veerkade te verbeteren „te vaag en te mager”, zo liet een woordvoerder van Milieudefensie woensdag weten.

De beide Veerkades zijn al jaren de meest vervuilde straten van Nederland. Metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tonen aan dat de lucht daar de Europese richtlijnen voor luchtkwaliteit bijna tweemaal overschrijdt. Milieudefensie dreigde in april al met een proefproces als Den Haag niet snel maatregelen nam.

Het Haagse college van burgemeester en wethouders kondigde dinsdag aan het aantal lijnbussen dat via de Veerkades rijdt, sterk te willen verminderen. Aanpassing van de bewegwijzering, een andere afstelling van de verkeerslichten en herinrichting van kruisingen moeten de verkeersdrukte ook verminderen. Bovendien doet de gemeente onderzoek naar de aard en de omvang van het vrachtverkeer in het gebied om dan eventueel ’venstertijden’ in te stellen voor vrachtwagens.

Milieudefensie vindt dat de gemeente direct de Veerkades op bepaalde tijden moet afsluiten voor vrachtverkeer en wil niet eerst het onderzoek afwachten. Het terugdringen van het aantal lijnbussen is „oud nieuws”, aldus de woordvoerder en de gemeente slaat helemaal de plank mis door te weigeren de afrit van de A12 bij het Prins Bernhardviaduct af te sluiten. „Automobilisten nemen die afslag om via een sluiproute het centrum van Den Haag te bereiken. Hierdoor gaat veel te veel verkeer over de Veerkades, die daar niet op berekend zijn”, aldus de zegsman.

Minister Peijs is ook niet van plan om in te grijpen, zegt Milieudefensie, dus rest niets anders dan de stap, samen met een aantal buurtbewoners, naar de bestuursrechter met de eis van hardere maatregelen. Als voorlopige voorziening wil de organisatie dat de rechter de gemeente oplegt het hele gebied af te sluiten voor verkeer. Milieudefensie hoopt dat de uitkomst van dit proces als jurisprudentie kan dienen voor andere steden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer