Binnenland

Speciale EU-conferentie begroting nodig

De problemen op de lange termijn voor de Europese begroting moeten een oplossing krijgen via een speciale conferentie van EU-lidstaten, zoals die enkele jaren geleden ook bijeen is gekomen om de Europese grondwet voor te bereiden.

ANP
11 May 2005 17:25Gewijzigd op 14 November 2020 02:32

Alleen op die manier kan een duurzame oplossing gevonden worden voor EU-lidstaten als Nederland, die naar verhouding veel netto betalen aan de Europese Unie.

Die suggestie heeft de Duitse christen-democratische europarlementariër Böge woensdag gedaan in de discussie over de Europese begroting voor de periode van 2007 tot en met 2013. De komende maanden wil hij een oplossing vinden voor de komende jaren. „Daarna moeten we een oplossing vinden voor de lange termijn", stelde Böge.

Een brede meerderheid in het Europees Parlement steunt hem overigens in zijn voorstel om de begrotingsperiode al in 2011 af te sluiten. Daardoor zou het huidige Europees Parlement een volgende begrotingstermijn van vijf jaar mede voor kunnen bereiden.

Het Europees Parlement heeft volledige medebeslissingsbevoegdheid over de EU-begroting. Huidig EU-voorzitter Luxemburg wil een delegatie van het Europees Parlement ook betrekken bij de discussie over de begroting tot en met 2013, die plaats zal vinden op de top van regeringsleiders, halverwege volgende maand.

Een groep van zes lidstaten, onder aanvoering van Nederland en Duitsland, pleit voor een zuinig beleid, waarbij stevige nettobetalers als zijzelf en Zweden automatisch een bepaalde korting op hun EU-bijdrage krijgen. Zij willen de begrote uitgaven beperken tot bijna 825 miljard euro voor de periode van zeven jaar. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, pleit echter voor meer uitgaven tot een totaal van 1.022 miljard euro om de uitgebreide unie voldoende armslag te geven.

Luxemburg heeft als voorzitter een compromis bedacht dat dicht in de buurt zit van het voorstel van het parlement voor begrote uitgaven ter hoogte van ongeveer 975 miljard euro. De groenen in het Europees Parlement stemden daar wel tegen. GroenLinks-europarlementariër Buitenweg wil meer geld voor onderzoek en ontwikkeling en internationale hulp. „Minister Zalm van Financiën moet zich ook maar eens afvragen waarom zoveel mensen tegen de Europese grondwet zijn als hij voortdurend zegt dat de EU te duur is".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer