Ophef over 4 en 5 mei in Leerdam
In Leerdam is geërgerd gereageerd op het feit dat de Belgische veteranen tijdens de dodenherdenking in de Grote Kerk en later in de stoet naar het monument geen ereplaats kregen aangeboden, maar genoegen moesten nemen met een plaats achter de raadsleden. Ook het feit dat bij de plechtigheid bij het monument geen zitplaatsen voor hen zouden zijn gereserveerd, valt bij een aantal Leerdammers verkeerd.
Hetzelfde geldt voor de korte plechtigheid en kranslegging op Bevrijdingsdag in de Generaal Pironstraat. Tussen de straatstenen waarop een grondmozaïek het vaandel van de Belgische Generaal Pironbrigade verbeeldt, tierde het onkruid welig. Door de herrie van passerende auto’s waren de toespraken moeilijk te verstaan. Bovendien lieten de meeste raads- en collegeleden verstek gaan bij de plechtigheid. Diverse Leerdammers klaagden hierover bij het wel aanwezige raadslid T. Peels (L.2000), die inmiddels een boze brief naar het college heeft gestuurd.
De strijders van de Belgische Generaal Pironbrigade bereikten in mei 1945 als eerste geallieerden de glasstad en gelden daarom als de bevrijders van Leerdam. Peels laat in haar brief aan het college weten zich verbaasd en geschaamd te hebben. „Ik hoop dat in het vervolg dergelijke bijeenkomsten beter en zorgvuldiger georganiseerd worden. Onze bevrijders hebben beter verdiend.”
In een reactie laat een woordvoerder van het college van B en W weten dat de gemeente meer aandacht aan de gang van zaken had moeten besteden. „Het klopt dat we ons niet hebben beziggehouden met de plaats van de oud-strijders in de kerk en in de stoet. We hadden hier meer aandacht aan moeten besteden. We betreuren het dat dit zo gelopen is.” De woordvoerder wijst erop dat er wel een officiële ontvangst was van de Belgische oud-strijders door waarnemend burgemeester L. Stolker.
Bovendien vindt het college dat de activiteiten op 5 mei een zaak van de plaatselijke Oranjevereniging was en dat B en W hierin geen officiële rol vervulden. „Al had er aan de verzorging bij het mozaïek inderdaad meer aandacht besteed kunnen worden.”
Vorig jaar ontstond er in Leerdam ook al commotie rond de dodenherdenking. Toen waren er klachten over het rommelige verloop van de plechtigheid, terwijl het spelen van het Wilhelmus volledig de mist in ging. Toenmalig burgemeester T. van Veelen toonde zich destijds zeer gegriefd door de kritiek.
Overigens is de kans klein dat de Generaal Pironbrigade ooit nog terugkeert in de glasstad. De jongste veteraan is inmiddels 80 jaar en de laatste jaren zijn veel veteranen overleden.