Actie orgaandonatie levert ruim 266.000 registraties op
Het Donorregister heeft dinsdag 266.713 formulieren ontvangen, waarop mensen hebben aangegeven of ze wel of geen orgaandonor willen zijn. Na de speciale televisieshow ’Hart voor een ander’ op SBS6 zijn er nog 115.000 registraties bijgekomen.
Afgelopen zaterdag verstuurden de Hart– en Nierstichting een registratieformulier aan ruim zes miljoen huishoudens. P. Beerkens, directeur van de Nierstichting hoopte dat 5 procent van de aangeschreven huishoudens, zou reageren. Dat aantal is nu bijna bereikt.
Ruim 10.000 mensen belden om een formulier te bestellen en nog eens 13.000 mensen hebben een formulier van de website van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering (NIGZ) gedownload.
Volgens een woordvoerder van het NIGZ is het aantal reacties „overweldigend". Zijn verwachting dat er nog meer registraties door de televisieshow zouden binnenkomen is uitgekomen. Een woordvoerder van SBS zei na afloop van de show dat hij verwacht dat later deze week nog meer mensen het ontvangen formulier alsnog terugsturen.
Volgens Beerkens zijn de reacties tot nu toe een enorme aanzet, maar is het nog lang niet genoeg. „We hebben miljoenen mensen nodig die zich laten registreren. Van de mensen die reageren is gemiddeld genomen ongeveer de helft daadwerkelijk een nieuwe donor. De rest registreert dat hij of zij geen donor wil zijn of past zijn registratie aan".
SBS6 deed met de televisieshow ’Hart voor een ander’ een poging meer orgaandonoren te werven. In de zaal zaten mensen die wachten op een orgaantransplantatie. Ook kwamen mensen aan het woord die een transplantatie hebben gehad, en nabestaanden van mensen die tevergeefs hebben gewacht op een transplantatie. Bekende Nederlanders vormden een telefoonpanel waar bellers een formulier aan kunnen vragen.
De Tweede Kamer verwierp in maart een voorstel om alle Nederlanders in principe te verplichten na hun dood hun organen af te staan voor transplantatie. Mensen die dat niet wilden, zouden dat moeten laten weten aan het donorregister. Doordat het voorstel is verworpen, blijft het oude registratiesysteem in werking. Mensen kunnen zelf een formulier aanvragen om op te geven of ze wel of geen donor willen zijn.
De Hart– en Nierstichting nemen daarom nu zelf het heft in handen om zoveel mogelijk donoren te werven. Eerder plaatsen de stichtingen ook al een advertentie in een aantal landelijke kranten.
Per jaar sterven in Nederland meer dan tweehonderd personen omdat ze te lang op een wachtlijst staan voor transplantatie. Ongeveer acht miljoen mensen hebben nog niet laten weten of ze wel of niet bereid zijn hun organen af te staan. 4,7 Miljoen mensen staan wel geregisteerd, ongeveer de helft daarvan is ook daadwerkelijk donor.