Buitenland

VS overstag: direct overleg met N-Korea

De Verenigde Staten hebben Noord-Korea maandag direct overleg en erkenning van zijn soevereiniteit aangeboden. Beide prikkels komen tegemoet aan de Noord-Koreaanse wens tot internationale erkenning en zijn bedoeld om het land ertoe te bewegen zijn kernwapenprogramma op te geven.

Buitenlandredactie
10 May 2005 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 02:31

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bood directe besprekingen aan als Noord- Korea ook bereid is het overleg met Rusland, China, Zuid-Korea en Japan te hervatten. Het ministerie reageerde daarmee op uitspraken van een Noord-Koreaanse woordvoerder, die zei dat de regering in Pyongyang er niet per se op staat dat Washington helemaal los van het zespartijenoverleg directe besprekingen met haar voert.

Noord-Korea boycot het zespartijenoverleg sinds juni. Het multilaterale overleg is bedoeld om Noord-Korea ertoe over te halen zijn kernwapenprogramma’s stop te zetten, in ruil voor economische hulp en veiligheidsgaranties van de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, zei in een interview met CNN dat Washington „natuurlijk” de soevereiniteit van Noord-Korea erkent. „Uiteraard. Het is lid van de Verenigde Naties”, zei Rice. Zij herhaalde dat de VS „geen intentie hebben om Noord-Korea aan of binnen te vallen.”

De directeur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Mohammed al-Baradei, zei zondagavond in een vraaggesprek met de Amerikaanse zender CNN dat Noord-Korea de mogelijkheid heeft om plutonium geschikt te maken voor gebruik in kernwapens. Met de hoeveelheid plutonium waar het over beschikt kunnen vijf tot zes kernwapens worden gemaakt.

Recente satellietfoto’s wijzen erop dat Noord-Korea een ondergrondse wapentest voorbereidt en het IAEA dringt er bij de internationale gemeenschap op aan meer druk op Noord-Korea uit te oefenen om het op andere gedachten te brengen. De inspecteurs van het IAEA zijn in 2002 uit Noord-Korea gezet en het agentschap benadrukt dat onmogelijk met zekerheid is vast te stellen of Noord-Korea inderdaad ver is gevorderd met de productie van kernwapens of daar een proef mee voorbereidt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer