„Kritiek op islam mag niet beledigend zijn”
De president van de Vereniging van Evangelische Vrije Kerken (VEF) in Duitsland, Siegfried Grossmann, heeft opgeroepen tot terughoudendheid in het uiten van kritiek op de islam.
Aanleiding tot zijn oproep vormt de commotie die in Zweden is ontstaan na recente uitspraken van de Stockholmse pinkstervoorganger Runar Sögaard. Sögaard, verbonden aan de grootste pinkstergemeente van Zweden, noemde Mohammed in een preek in maart een „verwarde pedofiel.” Woordelijk zei hij: „Verdiept u zich in de geschiedenis van Mohammed en u zult zien dat hij zich met 9-jarigen liet trouwen.”
Godsdienstvrijheid betekent niet dat men het recht heeft andere religies te beledigen of te provoceren, verklaarde VEF-president Grossmann tegenover de christelijke Duitse persdienst Idea. Christenen worden volgens hem geroepen om de blijde boodschap van Jezus Christus te verkondigen.
Tegelijkertijd riep Grossmann moslims ertoe op af te zien van geweld. Daarmee verwees hij naar de manier waarop moslims op de uitlatingen van de Zweedse pinkstervoorganger hebben gereageerd. Nadat kranten over diens preek hadden bericht, ontving Sögaard doodsbedreigingen van moslimextremisten. Sindsdien staat hij onder politiebescherming.
Op internet wordt opgeroepen tot moord op Sögaard. Daarbij wordt gewezen op het lot van de Nederlandse filmmaker Theo van Gogh, die vorig jaar november in Amsterdam werd vermoord. Ondertussen hebben islamitische geestelijken in Zweden moslims gemaand het recht niet in eigen hand te nemen. De voorzitter van de Raad van Imams in Zweden, Hassan Moussa, waarschuwde er in een open brief voor niet op dezelfde manier te reageren als in het geval van Theo van Gogh is gebeurd.
Op internet zijn inmiddels ook plannen voor een bomaanslag op de spoorwegen in Stockholm opgedoken, zo meldt Idea. Als voorbeeld gelden hier de door islamitische terroristen gepleegde aanslagen in Madrid, die in maart vorig jaar bijna 200 levens eisten. Letterlijk staat op internet: „Ik zoek een treinstation, omdat dat zo vol is met Zweden - zoals het in Madrid is gebeurd.”
Islamkritische uitingen leidden in de Verenigde Staten al in 2002 tot vette krantenkoppen. Toen waren het vertegenwoordigers van de Zuidelijke Baptisten die Mohammed onder meer als „kinderverkrachter” typeerden. Islamitische geleerden eisten daarop hun dood. De Amerikaanse president Bush distantieerde zich van de uitlatingen van deze Zuidelijke Baptisten. De islam is een godsdienst van vrede, zo zei hij.