Bezoek Bush rustig verlopen
Burgemeester Leers van Maastricht is „tevreden en opgelucht” dat het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan Zuid-Limburg nagenoeg zonder incidenten is voorlopen.
Leers zei dit zondagmiddag als voorzitter van het beleidsteam dat het bezoek van Bush in goede banen moest leiden. Volgens Leers hebben politie, leger, marechaussee en ambtenaren deze „grootste operatie aller tijden in Nederland” goed uitgevoerd. In totaal zijn zondag zes vredesactivisten opgepakt, die zich in het verboden gebied bij Château St.-Gerlach in Houthem bevonden. Hier bracht Bush de nacht door.
Bush begon zondag de dag met een ontbijt met premier Balkenende. Ook hun ministers van Buitenlandse Zaken, Rice en Bot, schoven aan. Rond datzelfde tijdstip was de begraafplaats in Margraten al volgestroomd met duizenden mensen, van wie velen aanstekers, paraplu’s en flesjes met drinken moesten inleveren in verband met de veiligheid. Er waren 10.000 toegangskaarten uitgegeven. Veel bezoekers trokken de verstrekte regenjasjes dankbaar aan, als bescherming tegen het gure weer.
Op de begraafplaats was het ondanks de duizenden aanwezigen rustig. Dat kon niet gezegd worden van de wegen tussen Maastricht en Margraten, enkele uren eerder. Om 05.00 uur werden de toegangswegen naar de begraafplaats afgesloten in verband met de komst van Bush. Veel politiemensen die het verkeer moesten omleiden, kwamen echter uit andere delen van Nederland en kenden de route niet, waardoor er files ontstonden op landwegen en wegen door dorpjes. Daarbij kwam dat geplande parkeerplaatsen niet konden worden gebruikt, omdat de grond te drassig was.
Van de verkeerschaos merkten Bush en zijn vrouw Laura niets. Ze werden in een strak gepland schema in hun eigen, gepantserde limousine naar Margraten gereden. Ze ontmoetten daar onder anderen koningin Beatrix en enkele ministers. Op de Amerikaanse militaire begraafplaats Margraten liggen 8302 Amerikaanse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begraven.
Even voor 11.00 uur legden Bush en Beatrix ieder een krans. Daarna vlogen twee formaties straaljagers over de begraafplaats. De eerste bestond uit drie Amerikaanse jagers in zogeheten missing man-formatie, waarbij één toestel tijdens de vlucht afzwaait. De andere bestond uit vier toestellen van de Koninklijke Luchtmacht.
Toen de volksliederen waren gespeeld, nam Balkenende als eerste het woord. Hij vergeleek het internationale terrorisme met de terreur van nazi-Duitsland. „We moeten waakzaam blijven. Want we worden opnieuw geconfronteerd met vijanden van vrede die onze rechtsorde willen ontwrichten. De boodschap van deze terroristen is er een van angst en geweld. Onze boodschap is die van dialoog en vrede. Terrorisme zal niet zegevieren. Ook die strijd voeren we samen”, aldus Balkenende.
Na de plechtigheid namen Bush en Beatrix nog even de tijd om handen te schudden met het publiek. Daarna vertrok de president snel naar Maastricht Aachen Airport in Beek, waar hij geheel volgens het draaiboek iets na het middaguur opsteeg richting Moskou. Hij was een kleine zeventien uur in Nederland.
Het bezoek van de president Bush aan Nederland ging zaterdag gepaard met acties in verschillende plaatsen. Op het vliegveld bij Maastricht stond een groep actievoerders om tegen de komst van Bush naar Nederland te demonstreren. Met toeters, trommels en fluiten hielden ze een lawaaiprotest, waar de Amerikaanse president echter niets van hoorde.
Niet alleen bij het vliegveld, maar ook in Amsterdam trokken demonstranten de straat op voor een anti-Bush-manifestatie. De demonstraties verliepen zonder problemen.