Buitenland

Politiek Nepal eist herstel democratie

Zeven politieke partijen in Nepal hebben zondag een plan gepresenteerd voor het herstel van de democratie en grondwetswijzigingen die de macht van de koning moeten beperken.

AP
9 May 2005 10:48Gewijzigd op 14 November 2020 02:31

Koning Gyanendra greep op 1 februari de macht door het parlement te ontbinden, de regering te ontslaan en de noodtoestand uit te roepen. Hij deed dat met het argument dat opeenvolgende regeringen er niet in waren geslaagd een eind te maken aan een opstand van maoïstische rebellen, die sinds 1996 zeker 11.500 levens heeft geëist. Ongeveer 3000 politici, studentenleiders, journalisten en burgerrechtenactivisten werden gearresteerd. Zeker 200 van hen zitten nog vast.

Vorige week werd de noodtoestand opgeheven, maar het land wordt nog steeds geregeerd door een raad van door Gyanendra benoemde ministers. De partijen, die het grootste deel van het politieke spectrum vertegenwoordigen, kwamen zondag met een gezamenlijk programma waarin staat dat het land is afgegleden naar een autocratie.

Het parlement was op 1 februari al niet meer in functie. Het werd in mei 2002 ontbonden na een scheuring in de Nepalese Congrespartij, die de koning in staat stelde zijn macht uit te breiden. Gyanendra stuurde daarna driemaal de premier naar huis, tot hij op 1 februari alle macht naar zich toe trok.

De zeven partijen zeggen een permanente oplossing te zullen zoeken voor de maoïstische rebellie. De koning wordt tevens verweten dat hij een anticorruptiecommissie heeft benoemd die het vooral gemunt heeft op politieke tegenstanders. Alle politieke gevangenen moeten worden vrijgelaten, de persvrijheid en andere rechten moeten worden hersteld, zo eisen de partijen.

Oppositieleider en oud-premier Girija Prasad Koirala, de leider van de Nepalese Congrespartij, riep ondertussen India, Groot-Brittannië en andere westerse landen op de militaire hulp aan het Nepalese leger niet te hervatten zolang de koning de democratie niet heeft hersteld. Koirala waarschuwde dat hervatting van de hulp de democratische krachten in Nepal ondermijnt.

India en Groot-Brittannië hebben de hulp formeel opgeschort. De Verenigde Staten hebben dit niet formeel gedaan, maar feitelijk wel. Amerikaanse militaire instructeurs instrueerden Nepalese militairen voor 1 februari in de uitschakeling van guerrillastrijders. Ook leverde Washington wapens aan Nepal.

Nadat Gyanendra vorige week de noodtoestand ophief, schoof de regering in New Delhi op in de richting van de machthebbers in Kathmandu. Koirala deed de oproep aan de vooravond van een bezoek van de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Christina Rocca aan Kathmandu. De koninklijke regering zei eerder dat het opschorten van de militaire hulp de rebellen in de kaart speelt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer