Herdenkingsparade Rode Plein afgesloten
Op het Rode Plein in Moskou is maandag de herdenkingsparade gehouden ter herinnering aan het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa op 9 mei 1945.
De Russische president en tientallen genodigde wereldleiders woonden de plechtigheden bij en legden na de parade bloemen bij de eeuwige vlam naast het Kremlin.
Meer dan 7000 militairen en 2500 Russische veteranen uit de Tweede Wereldoorlog namen op het Rode Plein deels in uniformen van het Rode Leger van destijds aan de parade deel. Talrijke legervoertuigen uit de oorlog werden speciaal voor de optocht nagemaakt. Het plein was voor de gelegenheid weer echt overwegend rood dankzij de talrijke vaandels uit de tijd van de Sowjet-Unie.
De Russische minister van Defensie Ivanov inspecteerde staande in een kolossale cabriolet van het Sowjet-Russische automerk ZIL de gereedstaande troepen. Hij stelde die vervolgens formeel ter beschikking aan president Poetin, die met de genodigden de parade vanaf een grote tribune aanschouwde.
Poetin zei in een toespraak dat de verzoening tussen Rusland en Duitsland een van de belangrijkste naoorlogse verworvenheden is. Hij beklemtoonde ook dat zijn land nooit de bijdragen van andere bondgenoten in de strijd tegen het Duitse Derde Rijk (1933-1945) zal vergeten en dat er nooit meer een Koude Oorlog mag uitbreken. De Koude Oorlog bleek in het verlengde van de Tweede Wereldoorlog een krachtmeting tussen Moskou en Washington. Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Bush zaten bij de de herdenkingsparade naast elkaar.
De rol van de voormalige Sowjet-Unie onder de toenmalige dictator Stalin is met name in Oost-Europa nog steeds omstreden. Veel Oost–Europeanen zagen de communistische troepen als nieuwe bezetters en eisen dat Moskou dat eindelijk toegeeft.
De Sowjet-Unie was aanvankelijk bondgenoot van nazi-Duitsland en lijfde in 1939 samen met de nazi’s Polen in. Na de Duitse aanval in 1941 werd het een van de zwaarst getroffen tegenstanders van het Derde Rijk. De Sowjet-Unie offerde volgens Poetin tientallen miljoenen mensen op om de wereld van de nazi’s te redden. De vliegtuigen die de parade afsloten, lieten een pluim van rook in de huidige Russische kleuren na, wit, blauw en rood.