Buitenland

Chirac benoemt Raffarin tot premier

President Jacques Chirac van Frankrijk heeft maandag de gematigde liberale senator Jean-Pierre Raffarin benoemd tot opvolger van de socialistische premier Lionel Jospin. Anderhalf uur eerder had Jospin bij Chirac zijn ontslag en dat van zijn regering ingediend.

RTR/AFP
7 May 2002 09:19Gewijzigd op 13 November 2020 23:33
PARIJS - Archiefopname uit maart van de nieuwe Franse premier, Jean-Pierre Raffarin. - Foto EPA
PARIJS - Archiefopname uit maart van de nieuwe Franse premier, Jean-Pierre Raffarin. - Foto EPA

Waarnemers menen dat de benoeming van de relatief onbekende Raffarin (53) rechts aan een meerderheid moet helpen bij de komende parlementsverkiezingen op 9 en 16 juni. Door een nieuw gezicht in de ambtswoning van de premier te zetten, moet de bevolking ervan overtuigd raken dat de interim-regering het over een andere boeg gaat gooien. Wellicht kan zo een deel van de aanhang van de extreem rechtse Jean-Marie Le Pen worden teruggewonnen.

Raffarin kwam bij het kantoor van de premier aan met zijn beoogd kabinetschef Pierre Steinmetz, de huidige topman van de nationale gendarmerie. Het aantreden van Steinmetz wijst op een harder beleid tegen de criminaliteit in Frankrijk. Onveiligheid was een van de campagnethema’s van Le Pen.

Chirac wil een nieuwe periode van ”cohabitation”, waarbij een rechtse president moet zien samen te werken met een linkse regering en een links parlement, voorkomen. Eerste peilingen geven aan dat rechts een goede kans maakt een meerderheid te halen in het 557 zetels tellende parlement.

Raffarin kan in het huidige parlement rekenen op de steun van zowel de neogaullisten van Chirac, de liberale aanhangers van oud-president Giscard d’Estaing en de centrumdemocraten van François Bayrou. De nieuwe premier moet het verdeelde rechtse kamp samensmeden, om een gezamenlijk front te vormen tegen links.

Als eerste opdrachten heeft Raffarin meegekregen: het herstellen van de autoriteit van de staat en het opstellen van een strijdplan tegen de onveiligheid. Ook moet hij inkomstenbelasting, BTW en sociale lasten verlagen en de Franse pensioenen veiligstellen. Zijn plannen kunnen echter nog worden afgewezen als links erin slaagt bij de parlementsverkiezingen weer een meerderheid te halen.

Bij zijn aankomst in de ambtswoning van de premier overlegde Raffarin korte tijd met Jospin. De 64-jarige socialist had aangekondigd, na de voor hem dramatisch verlopen eerste verkiezingsronde in april, na de tweede ronde op te stappen. Zondag ging de tweede ronde tussen de conservatieve president, Chirac, en de extreem rechtse Le Pen. De eerste won met grote overmacht.

De neogaullist Chirac (69) werd met bijna 82 procent van de uitgebrachte stemmen herkozen tot president voor een periode van vijf jaar. Le Pen (74) bleef steken op zo’n 18 procent. De opkomst was met ruim 81 procent hoog.

Chirac heeft zijn overwinning vooral te danken aan de hogere opkomst en de steun van links, dat ten koste van alles wilde voorkomen dat Le Pen een kans maakte. Le Pen dankte zijn doorstoot naar de tweede ronde hoofdzakelijk aan de lage opkomst in de eerste ronde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer