Urkers ontkennen aandeel in drugszaak
Twee 38-jarige mannen uit Urk, een 38-jarige man uit Arnhem en een 40-jarige man uit Harlingen hebben vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam ontkend deel uit te maken van een omvangrijke Europese drugsorganisatie.
Frankrijk wil de vier mannen uitgeleverd hebben na de aanhouding van een Nederlandse vrachtwagenchauffeur in december, wiens truck volgeladen zat met drugs.
De verdachten zeiden tijdens de behandeling van het uitleveringsverzoek dat deze vrachtwagenchauffeur hen „erbij gelapt” heeft in de hoop strafvermindering te krijgen.
Na de arrestatie van de chauffeur en enkele andere Nederlandse chauffeurs in Frankrijk, ontdekte de politie in maart in Tollebeek, vlak bij Urk, een loods met daarin ruim 6000 kilo hasj. De Nederlandse politie pakte daarna de twee Urkers op.
Justitie in het Franse Bordeaux kwam na de verklaringen van de opgepakte chauffeurs de in Nederland woonachtige verdachten op het spoor. Volgens de Franse justitie zijn de Nederlanders lid van een criminele organisatie die van 2001 tot begin dit jaar minstens 50.000 kilo hasj en cocaïne vanuit Spanje naar Nederland heeft vervoerd.
Volgens het openbaar ministerie in Amsterdam heeft de Franse justitie voldoende bewijzen om een rechtszaak tegen de vier mannen te beginnen. De raadslieden van de Nederlanders stellen dat de Franse autoriteiten niet kunnen zeggen welke misdrijven de mannen precies hebben begaan, en wanneer en waar. „Tijd, feit en plaats zijn onduidelijk”, aldus advocaat R. Jonk.
Ook vinden zij dat een rechtszaak in Nederland moet plaatsvinden. „De genoemde feiten zijn deels op Nederlands grondgebied gebeurd.”
Een 38-jarige verdachte uit Urk had de sleutels van de loods in Tollebeek, „omdat er een bootje van hem lag opgeslagen.” De andere Urker, die ervan wordt verdacht de leider te zijn van het drugsnetwerk, zegt een vriend van hem te zijn en nog nooit bij de loods te zijn geweest. Ook de mannen uit Arnhem en Harlingen zeggen onschuldig te zijn.
Bij een veroordeling in Frankrijk voor drugshandel kunnen de mannen maximaal dertig jaar cel krijgen. De Amsterdamse rechtbank doet 13 mei uitspraak over het uitleveringsverzoek.