Economie

Onvrede over schikking in affaire aandelenlease

Een aantal belangenbehartigers in de aandelenleasezaak en ruim twintig advocatenkantoren vinden een schikkingsaanbod voor gedupeerde beleggers veel te mager.

Redactie economie
6 May 2005 09:17Gewijzigd op 14 November 2020 02:31

Dat maakten de belangenorganisaties (Leaseverlosser, Leaseproces, Beursklacht, Vermogensmonitor, Platform Aandelenlease en Payback) woensdag bekend.

Oud-centralebankpresident Duisenberg presenteerde vorige week vrijdag een mogelijke oplossing voor alle gedupeerden van aandelenleasecontracten van Dexia. De schikking heeft volgens Dexia betrekking op ruim 350.000 cliënten. De restschulden van de beleggers worden volgens de voorstellen voor een flink deel kwijtgescholden.

Genoemde belangenclubs, die bij elkaar ongeveer 10.000 gedupeerden vertegenwoordigen, hebben tijdens een bijeenkomst gezegd dat ze het aanbod te mager vinden. Het voorstel behelst alleen kwijtschelding van een deel van de restschuld en laat de ingelegde bedragen volledig voor rekening van de gedupeerde.

De belangenclubs Leaseverlies en Eegalease leggen het voorstel wel positief voor aan hun leden. Zij vertegenwoordigen de meeste mensen. Ook de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) scharen zich achter het akkoord. Gedupeerden moeten op korte termijn beslissen of ze akkoord gaan met het voorstel.

Volgens woordvoerder C. Huijskens van Leaseverlies en Eegalease is de schikking wel degelijk positief voor het overgrote merendeel van de gedupeerden. Hij zegt dat de andere belangenbehartigers slechts een fractie van de gedupeerden vertegenwoordigen. „Pas op voor valse profeten. De enigen die garen spinnen bij het doorprocederen, zijn de advocaten”, aldus Huijskens.

G. van Dijk, directeur van Leaseproces, is het hier niet mee eens. „Waarom zou je je laten afschepen met kwijtschelding van een deel van de restschuld als er een goede kans is dat je bij de rechter ook de inleg geheel of gedeeltelijk terugkrijgt?” Leaseproces verleent gedupeerden juridische bijstand op basis van ”no cure, no pay”.

Volgens Van Dijk hebben gedupeerden niets te verliezen: „De kans dat de rechter de gedupeerde minder zal toewijzen dan het bemiddelingsvoorstel is in vrijwel alle gevallen nihil.” Recent heeft de rechter in een aantal individuele gevallen beslist dat Dexia ook de inleg terug moet betalen.

Inmiddels heeft het Platform Aandelenlease al een tweetal demonstraties aangekondigd om het ongenoegen nogmaals kracht bij te zetten: op 11 mei bij het Aegon-kantoor in Leeuwarden en op 1 juni op het Malieveld in Den Haag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer