Laatste veiligheidsmaatregelen voor bezoek Bush
In de Limburgse gemeenten Margraten, Maastricht en Valkenburg zijn donderdag de laatste beveiligingsmaatregelen getroffen in verband met het bezoek van de Amerikaanse president Bush komend weekeinde. De burgemeesters van de gemeenten voerden onder meer een noodverordening in. De politiebonden zijn boos op minister Remkes van Binnenlandse Zaken, omdat er volgens hen veel geld wordt uitgetrokken voor de beveiliging terwijl er wordt bezuinigd op de veiligheid en gezondheid van agenten.
Militairen hebben rond hotel St. Gerlach in het Limburgse Houthem, waar de Amerikaanse president Bush overnacht, 3 kilometer prikkeldraad gelegd. De rol heeft een hoogte van een meter en moet de veiligheid van de president mede waarborgen.
Langs de afritten op de A2 en de A79 heeft Rijkswaterstaat alvast borden en afzettingen klaargezet voor het weekeinde. Die wegen worden dan gedurende enkele uren voor alle verkeer afgesloten. De oorlogsbegraafplaats in Margraten is niet meer toegankelijk voor auto’s. Donderdag moesten de bezoekers hun voertuigen in de bermen aan weerszijden van de provinciale weg naar de American War Cemetery parkeren.
De burgemeesters van Margraten, Maastricht en Valkenburg stelden een noodverordening in die geldig is van vrijdagochtend acht uur en tot zondagmiddag vier uur. De noodverordening is nodig, omdat de „ernstige vrees bestaat voor verstoring van de openbare orde, mede in verband met aangekondigde grootschalige demonstraties door diverse groeperingen", stellen de burgemeesters.
Een groot deel van de wijde omgeving van hotel St. Gerlach, is tot verboden gebied verklaard. In de directe omgeving van het hotel mag niemand komen buiten degenen die daartoe speciaal zijn geaccrediteerd. Maar ook in verderop gelegen straten en landwegen mogen geen mensen komen, tenzij die daar wonen en daarvoor toestemming krijgen van de politie
De politiebonden ACP, NPB en VMHP zijn ontsteld over „het gemak" waarmee minister Remkes van Binnenlandse Zaken een „miljoenenverslindende" inzet van ruim 1600 agenten toestaat voor het bezoek van Bush. „Als wel geld kan worden uitgegeven voor Bush, waarom dan niet voor de veiligheid van de eigen dienders", vroeg voorzitter G. van de Kamp van de ACP zich af.
De afgelopen weken zouden veel agenten op ledenbijeenkomsten hebben aangedrongen op acties tijdens het bezoek van de president. „De tijd van softe acties is wat ons betreft voorbij", zei Van de Kamp namens de bonden. „Maar het komend weekeinde al zwaardere actievormen inzetten is wegens de persoonlijke risico’s van onze leden niet verstandig".