Remkes wil kosten politie-inzet delen
Organisatoren van grote evenementen moeten de helft van de kosten voor de inzet van politie zelf betalen. Het gaat om wedstrijden in het betaald voetbal, maar wellicht ook om andere evenementen waarbij veel politie nodig is, zoals muziekfestivals.
Dat voorstel heeft minister Remkes (Binnenlandse Zaken) dinsdag voor advies neergelegd bij de Nederlandse gemeenten, de politie en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB).
In het voorstel komen voor heel het land vaste bedragen voor de kosten van de politie-inzet per persoon en per uur. Hierbij kan verschil worden gemaakt tussen de verschillende soorten politie. Als na afloop van het evenement blijkt dat minder politie is ingezet, krijgt de organisator van het evenement een deel van zijn geld terug.
Remkes wil dat betogingen, samenkomsten, vergaderingen, begrafenissen, herdenkingen en door de overheid georganiseerde evenementen niet onder de nieuwe wet vallen.
Het verplicht meebetalen aan de politie-inzet was al aangekondigd in het regeerakkoord dat CDA, VVD en D66 in 2003 sloten. Het CDA ziet wel liever dat er ruimte blijft bestaan om alle kosten door te berekenen, bijvoorbeeld bij maatschappelijk minder belangrijke evenementen als een houseparty.
Net als in 2003 reageren de betrokkenen ook nu weer negatief. De korpsbeheerders zien niets in betaalde politie-inzet. De KNVB en de voetbalclubs willen op hun beurt geen financiële bijdrage betalen voor de inzet van politie rond voetbalwedstrijden. Handhaving van de openbare orde en veiligheid is een klassieke overheidstaak, vindt de voetbalbond.
Moet er geld op tafel komen voor politie-inzet, dan eist de KNVB dat hij mag meebeslissen over de inzet van die middelen. De betalende partij heeft dat vanzelfsprekende recht, vindt KNVB-directeur H. Kesler. „De mate van politie-inzet die wordt doorberekend kan niet, alsof het een blanco cheque is, eenzijdig door de politie worden ingevuld.”
Ook de organisatoren van evenementen, verenigd in de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM), eisen inspraak als ze tot meebetalen worden gedwongen. De VVEM is tegen het voorstel van Remkes, maar verwacht er niet al te veel last van te hebben. Een VVEM-woordvoerder meldt dat de aangesloten organisatoren meestal zelf beveiliging regelen en weinig politie nodig hebben.