Ophef in Kamer over hoge beloningen voor adviezen
CDA, PvdA, VVD, D66 en GroenLinks vinden de beloning die het ministerie van Sociale Zaken uittrekt voor adviescommissies, veel te hoog. De richtlijnen hiervoor moeten tegen het licht worden gehouden en verlaagd. „Het gaat vaak om parttime bijbanen waarvoor de hoofdprijs wordt uitgetrokken", zei VVD–Tweede–Kamerlid Weekers dinsdag.
Aanleiding voor de ergernis bij de Tweede Kamer is de beloning van voorzitter P. Rosenmöller van de commissie–Pavem, die de integratie van allochtone vrouwen stimuleert. De oud–leider van GroenLinks verdient hiermee ruim 70.000 euro per jaar, meldde De Telegraaf, voor één dag werk per week. De dagprijs is ruim 1300 euro. De commissie wordt binnenkort, na twee jaar werk, opgeheven.
VVD en D66 verwijzen naar de recente aanval van minister De Geus (Sociale Zaken) en premier Balkenende op de hoge salarissen bij de energiebedrijven. „Laat De Geus dan ook in eigen huis orde op zaken stellen", aldus Weekers. D66–Kamerlid Bakker noemt de commissiebeloningen waanzin. „Het toont aan in welke mallemolen van vergoedingen we terecht zijn gekomen".
Ook Tweede–Kamerlid De Vries (CDA) meent dat de aard en het werk van de commissie–Pavem niet in verhouding staat tot de beloning. Hij vreest ook dat deze adviescommissie geen uitzondering is. De Vries pleit voor maatregelen om de beloning in de hand te houden. Volgens D66 moeten voor adviescommissies de vergoedingen maximaal het salaris van een minister (122.000 euro bruto per jaar) bedragen. Voor Rosenmöller zou dit betekenen dat hij met één dag werken op ruim 24.000 euro bruto uitkomt.
Weekers rekent voor dat Rosenmöller bijna 350.000 euro per jaar zou ontvangen als het een voltijdsbaan was. „Dat is ongepast, zeker voor zo’n risicoloze publieke functie". De VVD’er had meer maatschappelijke verantwoordelijkheid verwacht van de oud–voorman van GroenLinks, „de partij die altijd vloekt en tiert tegen hoge beloningen". Ook de vergoeding van de andere Pavem–leden, onder wie prinses Màxima en oud–VVD–leider Dijkstal, vindt hij te royaal.
GroenLinks vindt ook dat de beloning van rijkscommissies omlaag moet, maar fractieleider Halsema vindt de VVD hypocriet. Ze wijst erop dat haar partij vorig jaar aandrong op minder politieke commissies en meer openheid. „We kregen nauwelijks steun in de Kamer. Politieke commissies worden zelfs vaker ingesteld, vooral bij voor het kabinet gevoelige kwesties". Van alle commissies wordt er slechts één voorgezeten door een GroenLinkser.
Halsema vindt dat de handelwijze van Rosenmöller niets afdoet aan de politieke lijn van zijn oude fractie. „Ik kan niet privé–gedrag beoordelen net zomin als hij zich nog met onze fractie kan bemoeien". Ze stelt dat Rosenmöller zijn beloning gewoon kreeg en daarover niet heeft onderhandeld. „Misschien had hij dat beter wel kunnen doen", aldus Halsema. Ze weet niet of de kwestie haar partij beschadigt net zo min als duidelijk is of het commissariaat van Wim Kok de PvdA heeft beschadigd.
PvdA–Kamerlid Dijsselbloem vindt de vergoeding eveneens te hoog, maar stelt tegelijk dat Rosenmöller „de poten uit zijn lijf" heeft gelopen voor de commissie en allochtone vrouwen en zijn geld heeft opgebracht. „De commissie heeft voor hen meer gedaan dan de ministers De Geus en Verdonk (Integratie) samen. Ze heeft netwerken opgezet en gemeenten letterlijk wakker geschud.
Ministeries mogen zelf de vergoedingen voor hun commissies bepalen, zo is in het Vergoedingenbesluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken vastgelegd. Daarbij mogen de ministeries echter niet boven de helft van de hoogste ambtenarenschaal (schaal 19) komen. Dat betekent dat ze omgerekend hoogstens ruim 4100 euro per maand mogen uitgeven per commissielid. In het geval van Rosenmöller komt dit per maand hoger uit, erkent een woordvoerder van het departement. Het ministerie van Sociale Zaken heeft nog niet gereageerd.