Binnenland

Een vlugge blik in de Statenbijbel

Ze zette haar zwierige handtekening in het gastenboek, keek even in de Statenbijbel uit 1660 en toonde veel interesse in de ambtsketen van de burgemeester van Renkum.

Van onze verslaggever
3 May 2005 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 02:30

De gouverneur-generaal van Canada, Adrienne Clarkson, bezocht dinsdagochtend de Oude Kerk in Oosterbeek. Ze wilde met eigen ogen zien wat Canadese genietroepen in de nacht van 25 op 26 september 1944 meemaakten.

In die nacht zijn ongeveer 2400 Britse en Poolse soldaten door de Canadezen met bootjes over de Rijn gezet. Daardoor konden ze achter hun eigen linies komen. Canadezen staken die nacht met hun boten 150 keer de rivier over.

De geallieerden moesten zich na de mislukte Slag om Arnhem dagenlang in Oosterbeek verschansen. Bij de hervormde kerk aan de Benedendorpsweg, beter bekend als de Oude Kerk, stonden kanonnen van de lichte artillerie opgesteld. De Duitsers bestookten het bedehuis, waarvan weinig overbleef.

Mevrouw Clarkson bekeek in de kerk onder andere de natuurstenen doopvont, waarvan het deksel de koepel van een gestileerde parachute voorstelt. Het wapen van de Britse Eerste Luchtlandingsdivisie, een krijger op een vliegend paard (Pegasus), siert de doopvont.

Na het bezoek aan de kerk stak de gouverneur met het voetveer bij de Westerbouwing de rivier over. Bij het monument van de Canadese en de Britse genietroepen op de dijk in Driel volgde een herdenkingsceremonie.

De gouverneur-generaal van Canada is samen met haar man in Nederland in verband met de zestigste herdenking van de Bevrijding. Ze werd maandag door koningin Beatrix op Paleis Noordeinde ontvangen.

Onder de Canadese grondwet is de Britse koningin Elizabeth ook koningin van Canada. Wanneer zij niet in Canada is, is de gouverneur-generaal haar plaatsvervanger. Aangezien de Britse koningin bijna nooit in Canada is, is de gouverneur in principe het hoofd van staat.

Canada heeft 2005 uitgeroepen tot het Jaar van de Veteraan. Donderdag gaat in Ottawa het gloednieuwe Canadian War Museum open. De belangstelling voor de verhalen van hen die levend terugkeerden uit de Tweede Wereldoorlog neemt toe.

Van de destijds 11 miljoen inwoners van Canada meldden zich aan het begin van de jaren ’40 ruim 1 miljoen mensen aan als vrijwilliger in het leger. Bij de bevrijding van Nederland lieten ruim 7600 Canadezen het leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer