Israël wil universiteit op Westoever
Het Israëlische kabinet heeft maandag besloten van een hogeschool in de nederzetting Ariel op de Westelijke Jordaanoever een officiële universiteit te maken. Op de hogeschool zitten rond de 7000 studenten.
Volgens premier Sharon, die de grote nederzettingen op de Westoever wil handhaven, is de beslissing in lijn met het kabinetsbeleid om deze nederzettingen zo sterk mogelijk te maken. De kabinetsleden van de Arbeiderspartij, de belangrijkste coalitiepartner van Sharon, waren tegen het besluit. Minister van Huisvesting Yitzhak Herzog (Arbeiderspartij) zei dat Israëls reputatie in de academische wereld erdoor wordt geschaad.
De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei dat het voorstel onderdeel is van Israëlische pogingen om de 16.000 inwoners tellende nederzetting permanent te maken. „Dit is een manier om de nederzetting Ariel uit te breiden. Ik hoop dat president Bush zal beseffen dat zulke besluiten slechts zijn visie van een oplossing met twee staten ondermijnen.”
Behalve het kabinet moet ook de Israëlische Raad voor het Hoger Onderwijs met de oprichting van de nieuwe universiteit instemmen. Binnen die raad bestaat verzet tegen de oprichting van een nieuwe universiteit terwijl bestaande instellingen al tekorten op hun begrotingen hebben.
Bij een schietpartij in een dorp op de Westoever zijn gisteren een Israëlische soldaat en een lid van de extremistische Islamitische Jihad omgekomen. De soldaat maakte deel uit van een eenheid die het dorp Seideh, vlak bij Tulkarem, binnenviel tijdens een zoektocht naar extremisten. De activist opende het vuur toen de militairen naderden.
De omgekomen activist, Shafiq Abdul Ghani, was door Palestijnse veiligheidstroepen gearresteerd als verdachte van betrokkenheid bij een zelfmoordaanslag in Tel Aviv van februari die aan vijf Israëliërs het leven kostte. Vorige maand wist hij uit een Palestijnse gevangenis te ontsnappen.
Seideh is een van de dorpen die volgens de Palestijnen samen met Tulkarem in maart hadden moeten worden overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit. Israël heeft dat geweigerd met het argument dat in deze dorpen veel militanten huizen, onder wie de daders van de aanslag in Tel Aviv van februari.
Turkije wil alles doen wat mogelijk is om het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen vlot te trekken. Dat zei de Tukse premier Recep Erdogan gisteren tijdens een bezoek aan de Palestijnse president Mahmud Abbas.
Erdogan benadrukte dat het aan beide partijen is om te bepalen wat de Turkse rol zou kunnen zijn. Abbas had de Turkse regeringsleider tijdens een bijeenkomst in Ramallah gevraagd om te bemiddelen in het conflict, maar Erdogan zei pas concrete stappen te zullen zetten als ook de Israëlische premier Sharon daarmee instemt.
Israëlische media meldden maandag dat Israël weinig ziet in een Turkse interventie. De regering in Jeruzalem accepteert meestal alleen bemoeienis van de Verenigde Staten in het conflict.