Slager en groenteboer ‘verdwijnen’
Het aantal slagerijen en groentewinkels is de afgelopen tien jaar ongeveer gehalveerd.
Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd. Consumenten kopen vlees en groente steeds vaker bij de supermarkt. Andere speciaalzaken slaagden er veelal beter in het hoofd boven water te houden.
Het aantal groentedetaillisten is tussen 1994 en 2004 afgenomen van 3070 naar 1625. Het aantal slagerijen daalde het afgelopen decennium met 45 procent. Op 1 januari 2004 waren er nog 2960 slagerijen tegen 5345 in 1994.
Bij andere speciaalzaken ging het in veel gevallen beter. In een doorsneestad van 100.000 inwoners wisten de afgelopen tien jaar bijvoorbeeld gemiddeld acht van de dertien tabaksspeciaalzaken hun winkel open te houden. Van de kaaswinkeliers bleven ruim drie van de vijf overeind.
Van sommige speciaalzaken waren er afgelopen jaar zelfs meer dan in 1994. Vooral toko’s die buitenlands eten verkopen en reformwinkels doen het goed.