Opinie

Wereldkundig

In de buitenlandse kranten aandacht voor de verkiezingen in Groot-Brittannië van donderdag, maar ook voor de Nederlandse Koninginnedag en voor het samenscholingsbeleid voor ouderen van de gemeente Oude Pekela.

Mark Wallet
3 May 2005 08:50Gewijzigd op 14 November 2020 02:30

Frankfurter Allgemeine
Correspondent Michael Stabenow schrijft in de Frankfurter Allgemeine over de Nederlandse Koninginnedag en het 25-jarige jubileum van koningin Beatrix onder de kop ”De majesteit van de buren”. „Het moest een feest ter ere van de monarchie en niet van de vorstin zelf worden. Zo had koningin Beatrix zich de feestelijkheden rond haar 25-jarig jubileum voorgesteld. Deze wens werd echter niet vervuld. Uitgelaten vierden miljoenen Nederlanders dit weekend bij schitterend voorjaarsweer een feest voor de monarchie, de vorstin en zichzelf. Land en volk schitterden zaterdag van de West-Friese meren tot het Zuid-Limburgse heuvelland in de nationale kleur oranje. Concerten, klederdrachtgroepen, erediensten, vlooien- en jaarmarkten en ter afsluiting veel prachtig vuurwerk - beter had de stemming op Koninginnedag, een jaarlijks op 30 april gevierde nationale feestdag, nauwelijks kunnen zijn. Hoogstens een gelijktijdige zege van het voetbalelftal tegen de rivalen uit België en Duitsland had de stemming nog kunnen verhogen.”

The Guardian
In de Britse kranten uiteraard veel aandacht voor de verkiezingen op Hemelvaartsdag. The Guardian concludeert dat Labour zich met haar economisch beleid goed overeind heeft weten te houden. „Nu Labour de laatste campagnedagen ingaat, kan de partij stilletjes tevreden zijn dat haar economische beleid nog altijd intact is, hoewel dit Irak als belangrijkste kwestie niet heeft kunnen verdringen.

Er is in toenemende mate sprake van een gerechtvaardigde angst over wat er in de komende twee jaar gaat gebeuren. Ook realiseert men zich steeds meer dat het succes van Gordon Brown gedeeltelijk was gebaseerd op de toename van de openbare financiën die hij erfde van de laatste conservatieve regering. Maar tot op heden heeft hij gedaan wat hij beloofde: gestage groei, een lage inflatie, een ongekend hoge werkgelegenheid en publieke financiën waarmee hij -tot dusver- zijn door hemzelf geïntroduceerde ”gouden regel” dat er alleen geleend mag worden om beleggingen te financieren niet heeft gebroken. (…)

Het is een teken van Browns succes als Labour-minister dat hij niet alleen de oppositie heeft gedwongen de verkiezingsstrijd aan te gaan over datgene wat in de toekomst plaats zou kunnen hebben in plaats van over zijn beleid van de afgelopen jaren, maar ook dat zij zijn strategie heeft overgenomen. (…) Imitatie is de meest eerlijke vorm van vleierij - hoewel de mogelijkheid om daarmee een verkiezing te winnen nog moet blijken.”

Gazet van Antwerpen
In de Gazet van Antwerpen gebruikt Lex Moolenaar het samenscholingsverbod voor ouderen van de gemeente Oude Pekela als opmaat tot een pleidooi voor een straatverbod in Antwerpen voor tippelprostituees in een kinderrijke buurt en voor balorige pubers.

„De overwegend mannelijke ouderen liepen in de weg, gluurden in de winkelkarretjes en stonden te roddelen over het passerende publiek. Hangbejaarden, als het ware. Grijze niksnutten. Overlastopa’s. Die stoorzenders moesten in hun huisjes achter de geraniums blijven zitten, vond Oude Pekela. Wat een waanzinnige beslissing!

Van een heel andere orde is het straatverbod dat burgemeester Patrick Janssens vrijdag wil laten goedkeuren door het Antwerpse college. (…) Dames en heren schepen, keur dat straatverbod vrijdag in het college gewoon goed.”

The Japan Times
Er is iets mis met de wijze waarop Amerika het terrorisme probeert te bestrijden. Dat schrijft The Japan Times naar aanleiding van het jaarrapport over terrorisme dat de Amerikaanse overheid presenteerde. Terroristische incidenten nemen alleen maar toe.

„Er zijn geen gemakkelijke antwoorden voor dit probleem. Experts hebben lange tijd de overwaardering van militaire middelen bekritiseerd en hebben daartegenover de noodzaak benadrukt om harder te werken aan het winnen „van hart en rede” van gemeenschappen die voer geven aan terroristische aanslagen. Het probleem is deels het resultaat van de gedachte dat de strijd tegen terrorisme een oorlog is. Die taal is niet bevorderlijk gezien de onduidelijkheid van de strijd, het feit dat het niet voor de hand ligt dat er een winnaar komt en de aard van het gevecht.

Daarnaast zouden Amerikaanse beleidsmakers grotere bereidheid moeten tonen om de verbanden tussen hun politiek en de onbedoelde gevolgen ervan te erkennen. De invasie in Irak en de Amerikaanse politiek in het conflict tussen Israël en de Palestijnen hebben verongelijkte moslimgemeenschappen excuses gegeven om hun wapens op te nemen tegen de Verenigde Staten en hun bondgenoten en argumenten voor extremistische groeperingen als al-Qaida.

Dit wil niet zeggen dat de terroristen te rechtvaardigen zijn, of te excuseren zijn voor hun daden. Het is meer een pleidooi om de complexiteit van het terrorisme te begrijpen en het probleem in al zijn dimensies te bestrijden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer