Buitenland

Lynndie England bekent schuld

De Amerikaanse reserviste Lynndie England, die het gezicht werd van de mishandelingen van Iraakse gevangenen in de gevangenis van Abu Ghraib, heeft maandag voor de militaire rechter in Fort Hood op zeven van de negen punten van de aanklacht schuld bekend. Al eerder had haar advocaat gezegd dat ze dat zou doen. De overige twee zijn vervallen.

ANP/RTR
3 May 2005 07:16Gewijzigd op 14 November 2020 02:30
FORT HOOD - De Amerikaanse militair Lynndie England maandag na haar pro-forma zitting in het gerechtshof in Fort Hood, in de Amerikaanse staat Texas. England bekende schuldig te zijn aan aanklachten van samenzwering, plichtsverzuim, mishandeling van onder
FORT HOOD - De Amerikaanse militair Lynndie England maandag na haar pro-forma zitting in het gerechtshof in Fort Hood, in de Amerikaanse staat Texas. England bekende schuldig te zijn aan aanklachten van samenzwering, plichtsverzuim, mishandeling van onder

De 22–jarige England poseerde onder meer voor een groep naakte Iraakse gedetineerden en een naakte gevangene aan een hondenriem. Foto’s van het misbruik verschenen in de media en leidden tot internationale verontwaardiging.

Haar voormalige vriend Charles Graner, die gold als de gangmaker bij de mishandeling van de gevangenen, werd in verband met deze zaak eerder al tot tien jaar celstraf veroordeeld. England kreeg een baby van Graner.

England vertelde de rechter maandag dat ze was bezweken onder de druk van andere gevangenisbewaarders. „Ik had een keuze, maar ik besloot te doen wat mijn vrienden wilden dat ik zou doen".

England is een overeenkomst met de aanklagers aangegaan, aldus haar raadsman kapitein Jonathan Crisp. Zij kan door die deal maximaal elf jaar gevangenisstraf krijgen. Crisp sprak vrijdag in Fort Hood met de aanklagers.

De verdachte mag kiezen of ze een juryproces wil, of het overlaat aan de rechter. Een jury mag getuigen horen en dan een oordeel vellen. Maandag zei England dat ze had gekozen voor de militaire rechters.

Haar advocaat zei dat de aanklagers steeds inschikkelijker werden in de zaak. „Ik denk dat zij inzagen dat haar rol niet zo groot was als zij aanvankelijk dachten. Zij was een pion", zei Crisp. England is de zevende gevangenbewaarder die schuld bekent aan het misbruiken van gedetineerden. Het proces tegen een andere aangeklaagde, Sabrina Harman, begint op 11 mei.

Tot nu toe heeft het onderzoek naar de wanpraktijken in Abu Ghraib alleen geleid tot aanklachten tegen gewone militairen. Hogere officieren zijn tot nu toe van alle blaam gezuiverd. Volgens critici is dit onterecht, omdat op hoog niveau zou zijn besloten tot de mishandelingen en vernederingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer