Buitenland

Hitlers verpleegkundige spreekt na 60 jaar

De laatste vrouwelijke overlevende uit de bunker waarin Adolf Hitler in april 1945 zelfmoord pleegde, is na zestig jaar met haar verhaal naar buiten getreden. In interviews in de Berlijnse BZ en het Britse dagblad The Guardian deed de 93–jarige Erna Flegel maandag verslag van haar laatste dagen bij de nazi–leider.

ANP
2 May 2005 21:23Gewijzigd op 14 November 2020 02:30

Flegel stelt dat ze in de bunker was toen Hitler zelfmoord pleegde en in het ondergrondse complex bleef tot de sovjettroepen arriveerden. De leider van het Derde Rijk vertrouwde op het laatst niemand meer, aldus de verpleegkundige. „Zelfs niet de cyaankali die hij slikte". Hitler was volgens haar zo paranoïde dat hij bang was dat spionnen de capsule met het uiterst giftige cyaankali hadden gevuld met een nepstof.

De Duitse werkte vanaf januari 1943 tot het einde van de oorlog voor Hitler en zijn getrouwen. Ze werd in 1945 door de Amerikaanse geheime dienst ondervraagd, maar het verslag daarvan raakte in de vergetelheid en dook pas vier jaar geleden op. Ook Flegel zelf leefde al die jaren in verborgenheid en vertelde zelfs haar familie niet dat ze in de bunker werkte.

Maandag, precies zestig jaar nadat Russische militairen het complex onder de Rijkskanselarij waren binnengevallen, wilde ze haar verhaal kwijt, „Ik wil mijn geheim niet mee mijn graf innemen", aldus de verpleegkundige, die een teruggetrokken bestaan leidt in een bejaardentehuis in het noorden van Duitsland.

Flegel had een positieve indruk van Hitler. „Zijn gezag was buitengewoon", aldus de Duitse. „Hij was altijd beleefd en charmant. Er was echt niets op aan te merken". Over Hitlers vriendin Eva Braun, die op 28 april 1945 met de nazi–leider trouwde, is Flegel niet te spreken. „Ze was een compleet kleurloos persoon". De dood van Hitlers hond Blondi „raakte ons meer" dan het overlijden van Braun, die samen met Hitler zelfmoord pleegde.

Na de dood van Hitler ging het gezag in de bunker over op Josef Goebbels, Hitlers propagandaleider. Maar volgens de toen 33–jarige Flegel liet iedereen in de bunker hem links liggen. Goebbels pleegde 1 mei 1945 zelfmoord, net als zijn vrouw die ook hun zes kinderen liet doden. Flegel probeerde haar er nog van te overtuigen dat niet te doen, maar Magda Goebbels was „genadeloos".

Toen schoot „de een na de andere ondergeschikte zich dood", aldus Flegel „En wie zich niet doodschoot, probeerde te vluchten". De Duitse zelf bleef achter. „Ik moest voor de gewonden zorgen".

De inmiddels hoogbejaarde Flegel verwachtte toen al niet meer dat ze de gevechten zou overleven. „Je kon voelen dat het Derde Rijk teneinde liep. De radio’s werkten niet meer en het was onmogelijk om informatie te krijgen".

Toen de sovjettroepen echter binnenkwamen werden de achtergebleven medewerkers van Hitler goed behandeld. Flegel bleef nog enkele dagen in de bunker en was een van de laatsten die het ondergrondse pand verliet. Nu is een tafelkleedje van de Rijksdag op haar kamer het enige dat nog herinnert aan haar diensttijd bij de Führer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer