Buitenland

Onbemande onderzoeksraket stort neer

Een onbemande raket die in de ruimte experimenten had uitgevoerd, is maandag in de buurt van Kiruna in Zweden neergestort. Volgens een aanwezige medewerker van de Stichting Ruimteonderzoek Nederland (SRON) werkte bij de landing de parachute van de raket niet. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

ANP
2 May 2005 17:01Gewijzigd op 14 November 2020 02:30

De Maser 10–raket met een gewicht van 350 kilo stortte met een snelheid van honderden kilometers per uur in het noorden van Zweden neer. Het was een vlucht van het Europese ruimtevaartagentschap ESA, die onderzoek voor wetenschappers uit Nederland, België, Duitsland en Italie verrichtte.

Volgens dr. R. de Groot van SRON, een van de financiers van het onderzoek, moesten de modules uit de totaal verpletterde raket worden gezaagd. Niettemin kan het grootste deel van de verzamelde gegevens verder worden verwerkt. Het project vergde een investering van 3 á 4 miljoen euro, schat De Groot.

Na de lancering vanaf een basis 40 km ten noorden van Kiruna vloog de raket recht omhoog tot een hoogte van ongeveer 50 kilometer boven het aardoppervlak. Daar werden de motoren uitgeschakeld, waarna de wetenschappelijke lading een vrije vlucht tot 250 kilometer hoogte en weer terug maakte.

In een periode van ongeveer zes minuten gewichtloosheid moesten zich in totaal vijf experimenten voltrekken. Aangezien de parachute van de raket niet functioneerde, stortte de raket neer. Na afloop hadden de onderzoekers nog moeite de wrakstukken te vinden omdat de fel oranje parachute in het geheel niet had gewerkt.

De lancering was al twee dagen uitgesteld. Zondag ging de vlucht niet door omdat de wind zo stond dat de terugkerende raket bij een kudde rendieren kunnen terechtkomen, meldde De Groot. De wijde omgeving boven de kunstmatige stad Kiruna is onbewoond.

Met de vlucht wilden biologen van de Universiteiten van Utrecht en Groningen onderzoeken wat de invloed is van gewichtloosheid op bepaalde processen in de cel. Het experiment kan leiden tot een veel betere behandeling van ziekten als astma en reuma, aldus de Groningse celbioloog M. Peppelenbosch voor de vlucht. Een van de experimenten heeft te maken met auto–immuunziekten als astma, reuma en allergieën.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer