Lynndie England bekent deels schuld
Lynndie England (22), de Amerikaanse reserviste die in april 2004 op foto’s stond waarop Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad in vernederende situaties werden getoond, zal schuld bekennen aan zeven van de negen aanklachten die tegen haar zijn ingediend.
Haar advocaat, Rick Hernandez, heeft dit bekendgemaakt. England zal verklaren dat ze schuldig is aan twee aanklachten inzake samenzwering, vier aanklachten wegens slechte behandeling van gevangenen en één aanklacht inzake plichtsverzuim. Haar zaak dient waarschijnlijk morgen voor de militaire rechtbank van Fort Hood.
England, die in de gevangenis een administratieve functie vervulde, is een van de zeven leden van de 372e compagnie van de Amerikaanse militaire politie, gelegerd in de staat Maryland. Op een van de foto’s staat England met een naakte Iraakse gevangene aan een hondenriem. De foto’s gingen de hele wereld over en veroorzaakten grote verontwaardiging.
Naar aanleiding van het schandaal stelde de Amerikaanse regering een aantal onderzoeken in. Tot nu toe hebben die alleen geleid tot aanklachten tegen soldaten; hogere officieren worden ongemoeid gelaten. Niet alleen de aangeklaagde soldaten, ook critici van het Amerikaanse Irak-beleid houden vol dat de mishandelingen en vernederingen onderdeel waren van een bewuste verhoormethode, waarbij de bewakers de opdracht kregen op allerlei manieren de weerstand van de gevangenen te breken.
Charles Graner (36), een voormalige bewaker in de Abu Ghraib-gevangenis en de voormalige vriend van England, gold als de gangmaker bij de mishandeling van de gevangenen. Graner werd in januari tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij wordt door de advocaat van Lynndie opgeroepen als getuige.
England is een overeenkomst met de aanklagers aangegaan, aldus haar raadsman kapitein Jonathan Crisp. Zij zal nu in Fort Hood in Texas schuld bekennen. Zij kan dan maximaal elf jaar gevangenisstraf krijgen. Crisp sprak vrijdag in Fort Hood met de aanklagers.
Hij zei dat de aanklagers steeds inschikkelijker werden in de zaak. „Ik denk dat zij inzagen dat haar rol niet zo groot was zoals zij aanvankelijk dachten. Zij was een pion”, zei Crisp. England wordt de zevende gevangenbewaarder die schuld bekent aan het misbruiken van gedetineerden.
Tot nu toe zijn alleen militairen van lage rang voor de zaak aangeklaagd. Officieren van hogere rang zijn tot op heden door het Amerikaanse leger van alle blaam gezuiverd. Op hoog niveau was wel besloten dat gevangenen stevig aangepakt mochten worden om informatie los te krijgen.
Crisp zei dat de aanklagers de twee zwaarste aanklachten laten vallen. Zijn cliënt zal schuld bekennen aan twee zaken van samenzwering, vier zaken van wreedheid en mishandeling en een zaak van onbehoorlijk gedrag. Volgens Crisp kampt England met problemen op het gebied van geestelijke gezondheid.