Kerk & religie

Synodepreses GKV wordt woordvoerder voor media

De preses van de generale synoden van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) is voortaan het aanspreekpunt voor de media en de samenleving, ook al zijn de werkzaamheden van de synode beëindigd. De synodepreses wordt titulair toegevoegd aan het deputaatschap kerk en overheid. Dat besloot de synode van de GKV vrijdag.

Kerkredactie
29 April 2005 21:25Gewijzigd op 14 November 2020 02:30

Deputaat kerk en overheid drs. B. Koelewijn (in dagelijks leven burgemeester van Rijssen) signaleerde dat er binnen de GKV geen persoonlijk aanspreekpunt is die de GKV naar buiten toe vertegenwoordigt. „Dat is een gemiste kans. Het is van belang dat er op zo iemand een beroep kan worden gedaan. Wij hebben iemand nodig die de pers te woord staat en die onze kerken tijdens bijzondere bijeenkomsten vertegenwoordigt.”

De synode vroeg verder de deputaten kerk en overheid meer congressen, symposia en hoorzittingen te organiseren over relevante maatschappelijke en culturele ontwikkelingen, eventueel in samenwerking met andere deputaatschappen of andere kerken. Deputaten zullen nu eens in de drie jaar regionale bezinningsavonden organiseren om zicht te krijgen op het maatschappelijke functioneren van het kerkverband en op wat er bij de kerken leeft aangaande ontwikkelingen in cultuur en samenleving.

De synode besprak ook het werk van het deputaatschap voor seksueel misbruik in kerkelijke relaties. De GKV werken samen met de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) in een gezamenlijk meldpunt. Die samenwerking verloopt tot tevredenheid, stellen de deputaten. Ook zijn ten aanzien van de door de gezamenlijke kerken gedragen klachtencommissie en beroepscommissie „belangrijke stappen in de goede richting” gezet. Het meldpunt ging op 1 maart 1999 van start. In de eerste vijf jaar (tot peildatum februari 2004) is het meldpunt 91 keer gebeld. De bellers kwamen in 40 gevallen uit de GKV, in 9 gevallen uit de CGK, 2 keer uit de NGK en de rest uit overige kerken. Daarbij ging het 43 keer over misbruik binnen pastorale en kerkelijke relaties en 17 keer over incest.

Corrie Blijdorp, werkzaam bij het meldpunt, noemde het onderwerp seksueel misbruik in pastorale relaties een complex onderwerp dat veel deskundigheid vergt. „Die deskundigheid is niet bij alle kerkenraden aanwezig, dat is ook te begrijpen. Maar het is wel een onderwerp dat helaas vaak voorkomt.” Ze pleitte ervoor dat preventie een grotere plaats krijgt bij opleidingen voor kerkelijke werkers.

De synode vraagt de deputaten zich te bezinnen op de vraag of het werk van het deputaatschap voor seksueel misbruik na de synode van 2008 nog in een eigen deputaatschap dient te worden voortgezet, of ondergebracht kan worden bij een ander deputaatschap. „Nu de organisatie voor de aanpak van seksueel misbruik in kerkelijke relaties zo goed als rond is, blijven er op de lange termijn weinig taken voor het deputaatschap over.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer