Buitenland

Oppositie Taiwan: Hervorm China

De Taiwanese oppositieleider Lien Chan heeft de Chinese leiders opgeroepen politieke hervormingen te omarmen. Zijn Nationalistische Partij maakt zich hard voor hereniging met China, maar dan moet Peking wel democratiseringen hebben doorgevoerd. Hij zei verder dat de status-quo tussen beide landen niet moet worden verstoord.

Buitenlandredactie
29 April 2005 10:55Gewijzigd op 14 November 2020 02:30

„De snelheid en schaal van politieke hervormingen op het vasteland laat nog aanzienlijke ruimte voor verbetering”, zei Lien. De oppositieleider deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst met studenten op de universiteit van Peking. De rede van de leider van de Kwomintang (KMT) werd rechtstreeks uitgezonden door de Chinese nationale televisie.

De KMT werd in 1949 door de communisten uit China verdreven naar Taiwan. Sindsdien beschouwt Peking het eiland als een opstandige provincie. Lien is de eerste KMT-voorzitter die China bezoekt sinds het gedwongen vertrek. De nationalist en de Chinese president Hu Jintao kondigen later vandaag mogelijk een officieel einde aan van de vijandelijkheden die zich al decennia voortslepen.

Lien Chan, leider van de Taiwanese oppositiepartij Kwomintang, is gisteren in de Chinese hoofdstad Peking aangekomen voor een historisch bezoek. Vandaag zou hij volgens Chinese media de Chinese president Hu Jintao de hand schudden, een teken dat de Communistische Partij van China en de Nationalistische Partij van Taiwan streven naar verzoening. Volgens een krant in Hongkong mag Lien als teken van goede wil in elk geval twee Chinese reuzenpanda’s mee naar huis nemen.

Het is de eerste keer sinds 1949 dat een leider van de Kwomintang een ontmoeting heeft met een Chinees staatshoofd. In dat jaar eindigde de burgeroorlog in China met de vlucht van de Kwomintang onder aanvoering van Chiang Kai-shek naar het eiland Taiwan.

Peking heeft Taiwan altijd beschouwd als een opstandige provincie. Op het eiland zelf is er juist een streven naar onafhankelijkheid, maar geen enkele politiek leider in Taiwan heeft het tot dusver aangedurfd om de onafhankelijkheid officieel uit te roepen. Een dergelijke stap zou zeker leiden tot militair ingrijpen van China. Een recent aangenomen antiafscheidingswet heeft dat voornemen van China intussen ook formeel bevestigd. Lien blijft tijdens zijn zelfverklaarde „reis van de vrede” acht dagen in de volksrepubliek. Hij zal er vier steden aandoen.

Volgens waarnemers wil de president van China echter vooral een slag slaan in de strijd met zijn collega op Taiwan, Chen Shui-ban. Chen geldt als een voorstander van een onafhankelijk Taiwan. Door Lien formeel te ontvangen hoopt Hu dat veel Taiwanezen die China toch als hun moederland beschouwen, zich van Chen zullen afkeren. Tegenstanders van Lien vinden juist dat de Kwomintang-leider een verrader is die Taiwan aan China wil „verkopen.”

De al decennia durende ruzie tussen Taiwan en China is overigens in veel gevallen vooral een politieke en een propagandastrijd. China is al vele jaren alleen nog communistisch in naam en de handel tussen beide landen is zeer omvangrijk. China is voor Taiwan de belangrijkste handelspartner en circa een miljoen Taiwanese zakenmannen en hun families wonen in de volksrepubliek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer