Bush wil „crisis” zorgstelsel bezweren
President George Bush pleitte gisteren tijdens een persconferentie in het Witte Huis in Washington voor een wijziging van Amerika’s zorgstelsel naar een model vergelijkbaar met de Nederlandse AOW.
Volgens Bush is er binnenkort sprake van een „crisis” die alleen is op te lossen als het systeem gedeeltelijk wordt geprivatiseerd.
Wanneer president Bush persconferenties houdt, duidt dit er meestal op dat hij in de problemen zit. Dat was ook ditmaal het geval. De president heeft net een campagne van twee maanden achter de rug waarin hij in 24 Amerikaanse staten zijn hervormingsplan voor het zorgstelsel aan de man probeerde te brengen. Uit een opiniepeiling van ABC-News blijkt echter dat hij het tegenovergestelde bereikte.
Begin vorige maand stond 56 procent van de Amerikanen achter Bush’ hervormingsplan en was 41 procent tegen. Uit een peiling die eerder deze week werd gehouden, blijkt dat dit beeld nu precies is omgedraaid. Nu is 51 procent van de Amerikanen tegen het plan van Bush, terwijl 45 procent er voor is.
De Democraten zijn niet de enigen die weinig voor het plan voelen. Er zijn ook nogal wat Republikeinse partijgenoten van Bush die het niet zien zitten. Zij vrezen dat zij bij de komende parlementsverkiezingen volgend jaar politiek moeten betalen voor de gedeeltelijke ontmanteling van een systeem dat onder de Amerikanen zeer populair is.
Bush pleitte verder voor zijn plannen met de energieleverantie, die onder meer voorzien in nieuwe olie-exploitatie in Alaska. De stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat de waardering voor Bush begint te tanen. Dat verzwakt zijn positie als politiek leider in het Republikeinse kamp, waar men langzamerhand al begint te bekijken hoe de politieke wereld er uit zal zien in het post-Bush-tijdperk.
„President Bush loopt tegen dezelfde problemen aan als andere presidenten in hun tweede termijn”, zegt politiek analist Michael Tanner van het Cato Research Instituut in Washington. Naarmate deze termijn vordert, aldus Tanner, neemt het gezag van de president gestaag af. De rede van gisteren was dan ook vooral bedoeld om zijn gezag binnen de eigen Republikeinse gelederen te bevestigen.