Casema valt KPN aan met digitale telefonie
Het kabelbedrijf Casema denkt dit jaar na zeven achtereenvolgende jaren verlies te hebben geleden zwarte cijfers te schrijven door de introductie van digitale telefonie.
Dat zei directeur Jos Molenkamp donderdag bij de introductie van pakketten, waarmee Casema volgens hem „de frontale aanval op telecombedrijf KPN” inzet.
Vorig jaar leed het op twee na grootste kabelbedrijf van Nederland, dat opereert in Midden-Nederland en 1,4 miljoen huishoudens als klant heeft, nog een nettoverlies van 30 miljoen euro bij een omzet van circa 280 miljoen euro. Dit jaar rekent het bedrijf erop een omzet te realiseren van boven de 300 miljoen euro en een nettowinst van circa 20 miljoen euro.
Casema biedt zijn klanten met ingang van 16 juni digitale telefonie inclusief gratis basisinternet aan voor 14,95 euro per maand. Een uitgebreider pakket, bestaande uit analoge en digitale radio en tv, basisinternet en bellen, kost per maand 29,90 euro.
Volgens Molenkamp kunnen gezinnen die nu nog „traditioneel bellen en internetten” hiermee al snel 30 euro per maand besparen. Het kabelbedrijf streeft ernaar om binnen vijf jaar 750.000 klanten te hebben die digitaal telefoneren.
Casema, in 2003 door France Télécom verkocht aan een groep investeerders, zegt bewust meer tijd te hebben genomen dan andere kabelaars voor de introductie van telefonie via de kabel, om „een betrouwbare en niet af te luisteren verbinding te kunnen garanderen.” Als noviteit gaat het kabelbedrijf in november ook beeldtelefonie aanbieden. In de toekomst wil Casema ook de markt voor mobiele telefonie op.
Molenkamp verwacht de komende jaren een stevige concurrentie op de markt, vooral tussen de kabelbedrijven en voormalig telefoniemonopolist KPN, die binnenkort in reactie op de kabelbedrijven ook internettelefonie gaat introduceren. Molenkamp pleitte recent voor een fusie van de grote kabelbedrijven om zo een vuist te maken tegen KPN. Daarover zijn geen concrete gesprekken gaande, zei hij donderdag. Niettemin verwacht hij dat de krachtenbundeling over vijf jaar een feit zal zijn.