„Ik ga niet elke dag met het lintje lopen”
Andere mensen krijgen pas een lintje als ze met pensioen gaan, maar Mariëlle Lagerwerf (13) uit Amersfoort krijgt er morgen al een. Van de burgemeester. Waar ze dat aan heeft verdiend? „Ik vind het leuk om anderen te helpen.”
„Met veel plezier deel ik u mede, dat de jury heeft besloten Mariëlle een lintje toe te kennen vanwege haar hulp in de klas en haar vrijwilligerswerk in verzorgingscentrum de Amerhorst. Ik beschouw dit als zeer bijzonder en wil haar daarvoor graag een onderscheiding uitreiken op Koninginnedag 2005.”
Dat schreef de Amersfoortse burgemeester A. van Vliet twee weken geleden aan juffrouw Anke Achterberg van de Joh. Calvijnschool. Zij had haar leerlinge voorgedragen voor een lintje. Speciaal ter gelegenheid van het ambtsjubileum van koningin Beatrix krijgt morgen in Amersfoort een aantal basisschoolleerlingen die zich belangeloos inzetten voor de samenleving een Kinderlintje. Juffrouw Achterberg: „Mariëlle verdient dat zonder meer. Zowel in groep 6 als nu in groep 8 helpt ze me regelmatig na schooltijd.”
Over één ding hoeven de juffrouw en de ouders van Mariëlle niet in te zitten. Het heeft geen zin meer om een smoesje te verzinnen om haar in het gemeentehuis te krijgen. Mariëlle weet toch al waarom ze daarheen moet. Lachend: „Een jongen uit mijn klas heeft het verklapt. Hij wist niet dat het geheim moest blijven.”
De dertienjarige is sinds een paar maanden vrijwilligster in verzorgingscentrum de Amerhorst. „Ik las op een gegeven moment dat ze vrijwilligers konden gebruiken. Ik ben er toen even gaan kijken en ze hebben me aangenomen. Mijn leeftijd was gelukkig geen bezwaar.”
Ver hoeft Mariëlle niet te lopen naar de Amerhorst. Haar vader is koster van de gereformeerde gemeente en daarom wonen ze bij de kerk. Naast de kerk staan de Joh. Calvijnschool en het verzorgingscentrum. De jongste vrijwilligster van het tehuis is er nu iedere zaterdagmorgen te vinden. „Ik help op een afdeling waar mensen wonen die vergeetachtig zijn. Ze krijgen van mij een kopje koffie of ik help de bewoners met pap eten.”
Vaste prik is ook het voorlezen van de krant. „Het is dan muisstil. Iedereen luistert. Vaak weten de mensen nog niet wat het nieuws is. Laatst las ik over het familiedrama in Zoetermeer. Ik zag toen veel bange gezichten. Iemand vond dat de dader een week op de grond moet zitten en geen eten en drinken mag krijgen.”
Niet alleen in de Amerhorst, ook op school steekt Mariëlle graag de handen uit de mouwen. „Ik help met nakijken of het ophangen van onze werkjes. De juf en ik kletsen ook vaak. Over thuis of over school. Soms maakt de juf bepaalde opmerkingen en dan komen we even niet meer bij van het lachen.”
De bijna-brugklasser is iedere donderdagavond in de kerk te vinden. Ook dan weet ze van aanpakken. De aanwezige koorleden voorziet ze van een kopje thee of koffie. „Ook ruim ik de vaatwasser in of moet ik spulletjes klaarleggen. Mijn drie broertjes mogen op vrijdagavond helpen. Dan moet ik thuis op mijn twee zusjes passen. Zo is het eerlijk verdeeld wie mijn vader mag helpen.”
Hoe het programma morgen in het gemeentehuis precies in elkaar steekt, weet Mariëlle niet. Ze is in ieder geval van plan het lintje goed te bewaren. „Ik ga er niet elke dag mee lopen. Alleen als het iets bijzonders is ga ik het misschien wel vaker dragen.”