Vliegramp Nigeria: zeker 145 doden
In de Noord-Nigeriaanse stad Kano heeft zich zaterdag een ernstig vliegtuigongeluk voorgedaan. Het Rode Kruis meldde zondag 145 lichamen te hebben geborgen. Dat aantal zal vermoedelijk nog stijgen, meldden hulpverleners.
Een tweemotorig vliegtuig van de Nigeriaanse maatschappij EAS Airlines stortte zaterdag met 77 mensen aan boord neer, na zich dwars door tientallen huizen en een moskee te hebben geboord. Op de grond, waar het vliegtuig in brand vloog, vielen tientallen doden. Vier inzittenden van het vliegtuig, drie passagiers en een vrouwelijk bemanningslid, overleefden het ongeluk. Een van de doden is de Nigeriaanse minister van Sport, die in het toestel zat.
EAS Airlines is een van de tientallen particuliere luchtvaartmaatschappijen die Nigeria telt. Het toestel van vliegtuigbouwer British Aerospace was in Kano opgestegen voor een binnenlandse vlucht met als eindbestemming Lagos. Door nog onbekende oorzaak stortte het meteen na de start neer op ongeveer een kilometer afstand van het vliegveld.
Nadat het nieuws over het ongeluk zich had verspreid, togen duizenden mensen naar de getroffen wijk om poolshoogte te nemen. Telkens als hulpverleners een lichaam vonden, steeg er gehuil op uit de menigte. Het reddingswerk werd uitgevoerd door jonge padvinders en leden van een plaatselijke burgerwacht. De officiële hulpdiensten leken zondag te zijn verdwenen.
De recorder met vluchtgegevens is inmiddels geborgen. „Deze zwarte doos zal ons vertellen wat er precies is gebeurd”, zei een medewerker van de luchtvaartdienst. De Nigeriaanse regering heeft het buitenland om hulp gevraagd bij het achterhalen van de oorzaak van de ramp.
President Olusegun Obasanjo heeft twee dagen van nationale rouw afgekondigd. Hij onderbrak zijn reis door het zuiden van Afrika wegens het vliegtuigongeluk in zijn eigen land.
De laatste grote vliegtuigramp in Nigeria had plaats in november 1996. Toen stortte een Boeing 727 van de maatschappij ADC neer bij de commerciële hoofdstad Lagos. Daardoor kwamen toen 142 mensen om het leven.