Iran dreigt met hervatting verrijking uranium
Iran zal het verrijken van uranium hervatten als het overleg over Irans nucleaire programma in Londen vrijdag niets oplevert. Dat heeft de Iraanse minister Kharrazi van Buitenlandse Zaken donderdag gezegd na zijn onderhoud met zijn Nederlandse ambtgenoot Bot in Den Haag.
„Als in Londen geen tastbaar resultaat wordt behaald, zal Iran de verrijking van uranium hervatten. Iran wenst niet oneindig aan het lijntje te worden gehouden", zo zei Kharrazi. Hij was voor een tweedaags beleefdheidsbezoek in Nederland.
Vrijdag overleggen Duitsland, Frankrijk, Groot–Brittannië en Iran over Irans nucleaire programma. Ook EU–buitenlandcoördinator Solana is hierbij aanwezig. De Europese Unie probeert Teheran te bewegen te stoppen met zijn atoomprogramma. Volgens de Verenigde Staten is Teheran bezig met een atoombom. Iran zegt dat het programma bedoeld is voor het opwekken van elektriciteit.
De Europese Unie en de VS willen dat Iran zijn nucleaire installaties volledig openstelt voor inspecties van het Internationale Atoomagentschap. Als dat niet gebeurt wil de VS de Veiligheidsraad inschakelen.
Ondanks het dreigement van Kharrazi sprak Bot van een openhartig en constructief gesprek. Behalven over de nucleaire ambities van Iran werd ook gesproken over terrorisme, mensenrechten en de situatie in het Midden–Oosten. Op het gebied van mensenrechten pleitte Bot in het bijzonder voor de formele afschaffing van de doodstraf voor minderjarigen. De doodstraf is weliswaar opgeschort voor jongeren, maar afschaffing is nog niet in de wet vastgelegd. Ook hekelde Bot het gevangen zetten van journalisten en voor het regime lastige politici.
Kharazzi wees erop dat Europa er beter aan zou doen meer naar de evolutie van het Iraanse mensenrechtbeleid te kijken dan momentopnames op te blazen.
Bot kreeg verder geen steun voor een veroordeling van terroristische activiteiten van de Islamitische organisatie Hezbollah. Volgens Kharrazi moet een onderscheid worden gemaakt tussen terroristische organisaties zoals Al Qaeda en bevrijdingsbewegingen zoals Hezbollah. Zolang Israël Palestijns gebied bezet houdt, beschouwt Iran Hezbollah als een bevrijdingsbeweging.