Binnenland

De Geus hekelt negen-tot-vijfcultuur

De werktijden van werknemers moeten volgens minister De Geus van Sociale Zaken flexibeler.

ANP
28 April 2005 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 02:29

Tijdens de zogeheten Tijdsconferentie in Rotterdam riep de bewindsman werkgevers donderdag op mee te werken aan een omslag in de bedrijfscultuur om een einde te maken aan het „negen-tot-vijfpatroon.”

De achturige werkdag zou volgens De Geus niet meer tussen 9.00 en 17.00 uur moeten afspelen, maar tussen 7.00 en 19.00 uur. Hierdoor wordt het volgens hem voor veel mensen makkelijker om te gaan werken. Zo kunnen ouders beter arbeid- en zorgtaken combineren, doordat zij bijvoorbeeld ’s ochtends later kunnen beginnen en de kinderen naar school of de crèche kunnen brengen.

Het voordeel voor werkgevers is bedrijfstijdverlenging zonder overwerktoeslag, waardoor een flinke toename van het aantal productieve uren per dag ontstaat. De samenleving heeft volgens De Geus bovendien minder last van files, omdat meer mensen op verschillende tijden van en naar hun werk vertrekken.

Uit onderzoek van bureau Motivaction blijkt dat 44 procent van de Nederlanders in tijdnood zit. De meerderheid (56 procent) zegt nu nog „aardig” met de druk om te gaan. Maar de groep die in de knel komt, groeit de komende dertig jaar tot 54 procent als er geen maatregelen volgen.

„Zo vergt het bijvoorbeeld van een gezin -twee banen, opgroeiende kinderen - heel wat improvisatietalent om de dagelijks beschikbare tijd goed in te delen”, aldus De Geus. „Schooltijden, werktijden en ook nog de boodschappen. Het gezin komt tijd tekort”. Ouders hebben in toenemende mate behoefte aan andere schooltijden. Dat veel scholen nog steeds een lange middagpauze kennen, vaak anderhalf uur, dateert volgens de bewindsman uit de tijd van de kostwinnerssamenleving. En als vader om acht uur op zijn werk wil zijn en voor die tijd de jongste naar de crèche wil brengen, „zal de crèche toch zeker om half acht open moeten zijn”.

Naast verruiming van werk- en schooltijden zijn volgens de minister ook meer flexibele openingstijden van (semi-)publieke voorzieningen nodig. Uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat openingstijden van gemeenten, postkantoren, poliklinieken, huis- en tandartsen vaak een knelpunt zijn.

De Geus wees erop dat er in de periode 2006-2010 100 miljoen euro subsidie beschikbaar is uit het Europees Sociaal Fonds voor lokale tijdsprojecten van gemeenten, bedrijven, instellingen en scholen. In een aantal plaatsen wordt al geëxperimenteerd met openingstijden, zodat mensen ook na zessen een paspoort kunnen aanvragen of een röntgenfoto kunnen laten maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer